2008 6Mura, Carignano del Sulcis, DOC Sardinien

En undersøgelse viser, at de fleste går efter druesorten når de køber vin. I anden omgang er det vinens oprindelse, altså landet eller regionen. Årgangen kommer først haltende langt efter.

Det kan være udmærket at gå efter druesorten, selv om det først og fremmest kun er den nye vinverden der konsekvent oplyser om druesammensætning. Men man skal være opmærksom på, at samme drue kan præsenterer sig meget forskelligt fra land til land. Tag fx Pinot Noir.

De som kender den fra Bourgogne vil næppe tro, at det er den samme, der benyttes i de oversøiske lande.

Vi gør denne lille bemærkning fordi den vin vi præsenterer her er lavet på Carignano-druen. Slår man op for at få lidt viden om den, vil man ikke føle sig særlig tryg. “Den er sort og syrerig, snerpende og generelt ikke til nogen glæde”, kan man læse.

Vi får at vide at druen findes i hele middelhavsområdet. At den i Frankrig hedder Carignan og i Spanien Cariñena. Navnet stammer fra en by i Aragonien. På trods af sit lidt blakkede ry, har Carignano været en god drue i blandinger, hvor den har giver farve, syre og alkohol til lidt solfattige vine.

For tyve år siden var der lige pludselig ikke mere brug for disse tilsætningsvine. Enten måtte markerne med Carignano rives op, eller man måtte finde på noget nyt. Vinbønderne i Sulcis, der ligger på Sardiniens sydspids, havde altid følt, at deres vin var for god til at blive blandet med ordinære vine. De forædlede den, så den fik en dyb farve og en tæt og kompleks, saftig smag.

Hurtigt sporede den kræsne elite sig ind på det nye tilbud og Carignano del Sulcis blev og er øens bedste rødvins tilbud. I det første årti kunne udbuddet ikke følge med efterspørgslen. Priserne var derfor voldsomme. Men nu i disse krisetider er alt muligt, og priserne er endda fornuftige.

Vi har endda fået fat i en af de allerbedste  vine fra Carignano del Sulcis. 6Mura hedder den, og den står på vinkortet på nogle af Europas bedste restauranter. Blandt andet Noma, den bedste i Danmark med 2 Michelin-stjerner.

Man fristes til at konkludere at vinen så må være særdeles velegnet til nordisk gastronomi, men vi vil hellere nøjes med at sige, at den passer nærmest perfekt til den danske gane. Den er saftig, mørk, fyldig, elegant og fornemmes moden. Og så er den alkoholrig.

Det er en supervin. Farven er dyb, nærmest sort med et fint brillant skær. Næsen er imødekommende med tæt frugt, smagen er harmonisk med en fin dæmpet syre. En vin til den særlige lejlighed.

Tips til serving
Anbefales til alle gode kødretter, når der er gjort noget ekstra ud af saucen og tilbehøret.