2007 The Bean, coffee pinotage, Mooiplaas, Stellenbosch

Vi var noget overrasket, da vi på Mooiplaas Estate i Stellenbosch blev præsenteret for denne vin.

The Bean! Og så coffee pinotage. Vi svingede vinen rundt en ekstra gang og snusede. Der var noget! Var det frisk kværnet kaffebønner?  Vi kikkede spørgerne på vores vært! Han smilede tilfreds, og sagde: Det er en helt ny vin. Det er en slags premiere det her.

Den første bønne til ideen blev lagt under en middag hos venner i New York, for nogle år siden. Vi talte om at fremhæve den duft af nykværnet kaffebønne og smag af mokka, som findes i vine der gærer på nytoastede fade. Vi var sikre på at det ville gå fint sammen med vores lokale drue Pinotage.

Vi har eksperimenteret meget og er tilfredse med resultatet.

I har brugt kaffebønner, ikke?
Nej, nej. Det vil jeg gerne lige understrege en gang for alle. Ingen kaffebønner bliver brugt eller misbrugt i vinprocessen. Men vi bruger nogle flere staver, som er ekstra toasted.

Og så fik vi en længere forklaring om, at det allervigtigste var at druematerialet var i orden. Især når det gælder Pinotage. Nogle af de gamle kloner giver vinen en duft og smag af brændte bildæk. Det har jaget mange væk.

På Mooiplaas bruger man kun det der er plantet indenfor de sidste tyve år. Det har man helt styr på. Vi blev præsenteret for høstdatoer. De startede med en blok den 18 februar. Den sidste blok blev høstet 27. februar.

Der er tal for dage og timer, hvor skallerne har ligget sammen med mosten, og en nøjagtig temperaturkurve for hele gæringsperioden. Og en detaljeret beskrivelse af lagringsperioden naturligvis.

Vinen er moden og drikkeklar. Mørk og tæt i glasset. I næsen først frisk saft af sortebær og hurtigt efter kommer mokkaduften. Smagen er fyldig tør, en tørhed der understreges af en fin moden, silkeblød garvesyre.

Træet er elegant integreret i vinen. Laaaang eftersmag. En god oplevelse som man vil huske.

Vi spurgte vores vært, hvad vinen særligt egnede sig til.

Tips til serving
Skænk den til dem man elsker, til familie og gode venner, til fremmede –  især når man skal fejre livet.

Der skal hverken sukker eller fløde i kan vi tilføje.