2008 Viña del Val, Ribera del Duero tinto joven

Mange føler sig lidt usikre på spansk vin. Man kender mulighederne i Rioja, men ellers er man lidt på herrens mark. Det kan nemt nås endnu. Vi vil i alt fald prøve at hjælpe til. Sådan lidt efter lidt.

Vi tror selv på, at Spanien er det af de traditionelle vinlande, der har den største fremtid. Selv om spanierne har lavet vin i mere end to tusinde år, så er det først efter 1975, at man for alvor fik gang i eksporten. Det tog endnu et årti, før man fandt ud af, hvad det internationale marked ville have. Men herfra er det så gået hurtigt. Et af de områder der på rekordtid har placeret sig som et af de bedste i verden er Ribera del Duero. Det omtales ofte som Spaniens Medoc, fordi vinene har samme klassisk rene vinøsitet og samme store lagringspotentiale, som de berømte Médoc-vine.

Ribera del Duero er også først vågnet op til dåd i nyere tid. Det er lidt uforståeligt fordi man i mere end hundrede år har anset Vega Sicilia for at være Spaniens absolut bedste vingård. Og det er netop en Ribera del Duero-vin. På en eller anden forunderlig måde troede resten af distriktets vinbønder, at Vor Herre havde givet Vega Sicilia eneret på at lave god vin. De fortsatte i alt fald ufortrødent med at bringe deres høst til det lokale kooperativ, hvor mosten blev omdannet til en tålelig hverdagsvin.

En gang i midten af 1980’erne var Julio Iglesias (smørtenoren) på en turné til Amerika. En af hans venner lavet vin i Ribera, og han havde giver Julio et par kasser med på rejsen. Hver gang han havde mulighed for det, fortalte han, at hans sprøde lækre stemme skyldtes et dagligt glas Ribera del Duero. Vupti! Så var den succes hjemme, og da Robert Parker samtidig sammenlignede vinen med det bedste fra Bordeaux, så vågnede bønderne op til dåd. På få år fik Vega Sicilia en håndfuld konkurrenter, og nu er der vel et halvt hundrede stykker. En af de mest succesrige er danskeren Peter Sissek der med sin Pingus er helt fremme i førerfeltet.

Ribera del Duero betyder langs Dueros bredder. Vi er i det spanske højland mellem Rioja og Madrid. Somrene er hede, vintrene hundekolde. En enkelt drue dominerer. Tinto Fino kaldes den. Det er en kloning af Tempranillo. Rigtigt dyrket har druen en ideel balance mellem syre og sukker, og den behøver derfor ikke at blive blandet med andre druer.

Generelt lagres spansk kvalitetsvin på små egetræsfade. Crianza kaldes det. Den vin vi har hentet i Ribera del Duero er en sin crianza. Det vil sige en vin uden den obligatoriske mindste lagring på 1 år. Disse vine kaldes også vino joven – ung vin. Og det var netop det vi var på jagt efter. Vi vil have vin der kan drikkes her og nu.

Tips til serving
Vinen præsenterer sig med en frisk ung bærsmag, fast og karakterfuld, fyldig tør med en rund, sødmefuld, lidt jordbæragtig frugt og en markant garvesyre, der gør den til en perfekt vin til de fleste kødretter