2007 Dauvergne Ranvier, Luberon

På vej fra Rhônedalen i retning mod Provence kommer vi gennem departementet Vaucluse. Det er vildt, smukt og dramatisk her i bjergene mellem Middelhavet og Alperne. Nogen steder er det helt ufremkommeligt.

Andre steder fører stier til rivende bække og åer, der samles i storslåede vandfald. Ind imellem snor landeveje sig gennem dalene og bringer os rundt og op til små hyggelige bjergbyer. Markis de Sades slot finder vi byen Lacoste. Det er åben for besøgende. Det er de små vingårde og kooperativer vi møder på vores vej også.

Selv om man kan dokumentere, at der har været dyrket vin i Luberon siden romertiden, så er det først inden for de sidste to årtier, at man er begyndt et møde vinene udenfor området. De har ry af at være forholdsvis lette og uskyldige.

Vores gamle venner Francois Dauvergne og Jean-Francois Ranvier har større ambitioner med Luberon, end bare at lave uskyldige vine. De har gennem fem, seks år vist, hvor langt man kan nå i andre dele af Rhônedalen. Deres forretningsmodel er at indgå kontrakt med de bedste vinbønder i de forskellige appellationer.

De lover dem en lidt højere kilopris end de er vant til plus gratis konsulenthjælp. På den måde sikre de sig den optimale druekvalitet. Dauvergne og Ranvier tager sig professionelt af det videre forløb. De har viden og det moderne udstyr der er nødvendig, når man skal kunne klare sig på den internationale scene.

2007 er deres første årgang i Côtes du Luberon. De smagte sig frem til to parceller, som de fandt var klasser bedre end det de generelt smagte. Heldigvis var ejerne med på ideen. Begge jordstykker ligger på stenede skråninger i den nordlige del af appellationen.

Vi er oppe i 300 til 350 meters høje. Det er nok til at give en velgørende nattekølighed, som både syrah og grenache sætter pris på. I årgang 2007 er der ca halvt af hver i den endelige blanding. Mosten gærer ved lav temperatur. Det forlænger gæringsprocessen og intensiverer farven og frugtaromaerne.
Dyb rød med purpur kant. Tæt og brillant. Den friske, sprøde frugt dominerer næsen med en snert skovbærmarmelade og fine krydrede undertoner.

Fugtsødmen sammen med en pæn livlig syre fylder og renser, og gør ikke bare vinen meget velsmagende men også ideel som madvin.

Tips til serving
Dauvergne og Ranvier anbefaler at nyde vinen et par grader under stuens temperatur. Det vil fremhæve og “løfte” vinens frugt til uanede højder.

“Drengene” er heller ikke i tvivl om, hvad de vil spise til vinen: Osso bucco, grillkød og pasta i alle tænkelige udgaver.