2006 Casale de Valle, Chianti Riserva, Cantine Leonardo da Vinci

Navnet får straks tankerne hen imod Dan Brown’s best seller “Da Vinci Mysteriet”, hvor læserne hvirvles ind i kodet meddelelser, symboler og hemmelige loger. Uden at få hjælp af en kryptograf, tror vi nok, at vi kan afdække, hvad der gemmer sig bag vinens navn.

Vinhuset er opkaldt efter Leonardo da Vinci, og det ligger midt i det skønne toscanske landskab, hvor da Vinci er født, og hvor han blev inspireret blandt andet til at male Mona Lisa, en af de lokale piger. Et billede der for øvrigt også er fyldt med mystik. Prøv fx at se kun på venstre halvdel og derefter så på højre halvdel. Man oplever to vidt forskellige stemninger. Smiler Mona Lisa på begge halvdele?

“Priori’ernes land” er lidt mere konfus. I virkeligheden kunne det være så mange andre steder i Italien. “Prior” er latin for “den første/den der står forrest”. I den tidligere middelalder, var det kirken, de adelige og stærke loger der ejede og styrede dagligdagen. De var blandt andet ansvarlige for dyrkningen af vinmarkerne og andre afgrøder. Priori’erne i Toscana var særlig magtfulde og derfor en vigtig del af regionens historie. Det er her kunsten og kulturen er født, og det er her renæssancens første spire så lys.

Cantine Leonardo da Vinci ejer en række vingårde rundt omkring i Toscana. Det er alle mønsterejendomme, som prøver at intervenere naturen så lidt som muligt. Målet er moderne vine med et tydeligt lokalt fingeraftryk.

 Riserva-vine får obligatorisk længere lagring end de, der sælges som ung Chianti. Nogen har den fejlagtige opfattelse, at det så er lagringstiden der er den afgørende kvalitets faktor. Det er kun en lille del af forklaringen. Vigtigst er, at det altid er den bedste del af høsten, der lægges til side til Riserva kvaliteterne. De har altså et forspring, allerede fra starten.

At tiden og fadlagringen så helt ændre den unge Chianti stil og karakter, er en anden historie. Her er så resultatet. Mørk ruby med et fint murstensrødt skær, i næse både skovmærmarmelade, lidt chokolade og vanille. Fyldig mund med bløde tanniner og en pæn frugtsødme.

Tips til serving
En meget velsmagende vin der vil være en fornøjelse at drikke til de fleste kødretter og velsmagende oste.