2009 Château Vermont, Bordeaux

Man bliver let immun overfor Bordeauxfolkets endeløse begejstring, hver gang en ny årgang bliver præsenteret. Det er altid bedre end året før. Hvis det har regnet lidt, er det hos naboen. Den korrekte vurdering kommer først, når slotsejerne ikke har mere af årgangen på lager – siges det.

Hvad er det, der skaber en god årgang? Det er sol og regn på de rigtige tidspunkter. Blomstringen skal helst foregå hurtigt og i tørvejr. Ellers får man tvemodne druer, og det er svært at arbejde med. Der skal også varme og tørvejr i måneden før høsten. Regn i denne periode giver vandede druer, der er svære at få noget godt ud af.  Klimaet var perfekt i 2009. Druerne kom i hus fuldmodne og der er skabt en vin med stor kompleksitet med bløde afrundede tanniner.

Vurderingerne er af det generelle niveau ligger højere end årgang 2000, 2003 og 2005, som alle var skreget ud som århundredes bedste. Denne vurdering har i første omgang kun betydning for investeringsinteressen og de 20-30 kostbare topvine som har investorernes opmærksomhed. Vi andre kan glæde os over, at en god årgang hæver bundniveau betydeligt, og at det i år er sket uden at priserne er løbet løbsk.

Det er hyggeligt at der stadig er familiedrevne vinslotte i Bordeaux. Alt for ofte er det multinationale firmaer eller pensionskasser, der tager over, når de små private brug må give op. På Château Vermont er det hr. og fru Dufourg med hjælp fra deres børn, der driver vingården. Det sker med stor respekt for traditioner, men også med et vågent øje på, hvad ny teknik kan betyde.

Rammerne er et smukt 1800-tals slot med tårne og det hele, plus nok så vigtigt 63 hektar vin der ligger som et amfiteatre rundt om château’et. Vi er i bakkerne mellem de to floder Garonne og Dordogne ca. 30 kilometer fra Bordeaux by. Der er nogenlunde lige dele Merlot og Cabernet på markerne.

Vinen er ruby med en fint purpur skær.  Diskret aroma med en tiltalende frugtig smag med bløde krydderier og en mild garvesyre. Vinøs og stilren. En vin ganen ikke trættes af.

Tips til serving
Til fjerkræ, lyst kød o.l.