2008 Babylon’s Peak, Shiraz/Carignan, Paardeberg Mountain SA.

Aldrig har der været solgt så meget sydafrikansk vin i Danmark som netop nu. Noget af succesen skyldes naturligvis, at der har været stor fokus på landet i forbindelse med VM i fodbold. Men den virkelige årsag er, at udbuddet af vin fra Sydafrika aldrig har været større og bedre end nu, og at prisniveauet er særdeles attraktivt.

Når vi besøger sydspidsen af det afrikanske kontinent, opdager vi hele tiden nye muligheder. Denne gang blev vi anbefalet “Swartland Wine Route”, som kan nås på under en times bilkørsel fra Cape Town. Vi skal nordpå gennem Stellenbosch og Paarl, og her begynder vinruten for foden af et imponerende bjerg, der rager markant op i landskabet. Næsten som et tårn. Det har inspireret de  lokale til at kalde bjerget “Babylon’s Peak”.

Det er samtidigt navnet på det ældste vinhus i regionen. Her er det fjerde generation af Basson-familien der i dag har ansvaret for produktionen. Og det ansvar tager de meget alvorlig. De synes selv, at de har de bedste betingelser for at lave topvin, og at de har en forpligtelse til at gøre det.

Vinmarkerne er nogle af de højst beliggende i Sydafrika. Klimaet er meget lig det man kan opleve omkring Middelhavet med en god portion vinterregn og varme, tørre somre. Det giver små koncentrerede druer med tyk skal og masser af aroma og smagsstoffer.

Druerne håndplukkes og lægges i små kasser, der sættes på køl i 24 timer. Det er vigtigt for kvaliteten at druerne ikke sveder, når processen sættes i gang. Stilkene rippes fra og druerne kværnes let og får lov at ligge kølig i 48 timer. Det giver den endelige vin en ekstra dimension og en smagsoplevelse i flere lag. Efter gæringen får vinen mindst 12 måneders lagring på små franske egetræsfade.

Shiraz trives godt i Sydafrika, det gør Carignan-druen også, selv om den er en sjældenhed på disse kanter. Vinstokkene er i gennemsnit 25 år gamle, og har fundet sig godt tilrette med rødderne i bjergets granit. Blandingen af disse to druer er familiens flagskib. Flot, fyldig velsmag, både meget sydafrikansk i sit udtryk, men også med en overlegen “oversøisk” international stil.

Mørk som en portvin i glasset. Dufter også sådan lidt i den retning med svesker og behagelige krydrede og let røgede undertoner. Fed tør fylde uden spidse kanter, sødmefuld frugt med chokolade og cigar. Harmonisk hele vejen igennem med en fin, lang finale.

Tips til serving
Til kraftige, krydrede kødretter og modne oste.