2007 Arcanda Rosso, Costa d’Aquila, Sicilia IGT

Det er Middelhavets største ø, og Italiens største region. Navnet er Sicilien. Klimaet er subtropisk. Omgivelserne er storslåede. Dramatiske kyststrækninger, små romantiske byer, smukke bjerge og en særdeles aktiv vulkan. Og så mafiaen, der synes uløselig bundet sammen med øen. Når vi er på besøg, finder vi et passende tidspunkt og spørger forsigtigt om, hvordan det står til med….(og så sænker vin stemmen)…med mafiaen.

Vi får at vide, at det overhovedet ikke mere er noget problem. “Dem slap vi af med i 1992” har flere sagt. Alligevel læser vi ikke sjældent om, at nu er den og den mafiaboss blev arresteret og fængslet, og vi ser i tv, hvordan hætteklædte politifolk viser fangsten frem.

Livet fortsætter bare sin vante gang. Vi har ikke følt at forretningerne styres anderledes her end andre steder i Italien. Vi har aldrig fornemmet nogen form for pression, og ingen har forsøgt at skræmme os med et afskåret hestehoved på hovedpuden. Men vi har ofte fået “an offer we can not refuse”. Og dem har både vi og vores kunder taget imod med stor fornøjelse. Jamen svindles der ikke med vin på Sicilien? Det gør der nok, men det er ikke noget vi behøver at bekymre os om. Den vin eller most der svindles med sendes illegalt ud af regionen til kunder længere nordpå, og så blandes den mere eller mindre, og sælges som noget helt andet. Men det er en helt anden historie.

Den sicilianer vi præsenterer her kunne uden at nogen opdagede det, sendes direkte til en Amaroneproducent i nord, der uden ret mange justeringer ville kunne sælge den til det dobbelte eller mere. Det er klart, at denne trafik frister nogen. Vi har valgt at fange vinen på Sicilien, og få den tappet der, og sendt direkte til os. Vi finder ikke at den behøver nogen form for kosmetisk behandling. Den er flot og magtfuld som den er.

Lavet på 100% Nero d’Avola. Det er en superdrue og uden tvivl den bedste på øen. Man kan undre sig over, at den ikke har fundet større udbredelse andre steder i verden. Den giver en frugtig og potent vin, der er hurtig klar til at blive nydt, men som også evner at udvikle sig i mange år. Man fornemmer både viol og roser i næsen. I smagen skovbær og sødlig lakrids. Det er en vin der bliver lang tid i munden.

Tips til serving
Server den i store glas til griseskank eller gryderetter der har stået og simret i lang tid eller bare til et stykke ost.