2005 La Fleur Anne, Saint-Émilion

Når vi er på indkøbstur i Bordeaux, føler vi at der mangler noget, hvis ikke vi når at besøge Saint Émilion. I modsætning til Médocs flade og lidt kedelige landskab er det en overdådig natur der møder os her ovre på den anden side af de to floder. Den gamle, velbevarede pilgrimsby Saint-Émilion ligger højt hævet på den lange skråning. Det fritstående kirketårn er byen vartegn. Se illustrationen på etiketten. Byen nærmest oser af vin.

Over alt bydes man indenfor til smagning. På skråningen lige før man kommer til byen, ligger Union des Producteurs de Saint-Émilion. Det er en sammenslutning af 350 vinbønder der har marker i Saint-Émilion. De ved at “adressen” forpligter, og at sammenhold giver styrke. De har råd til at ansætte de dygtigste kapaciteter på alle felter. Markerne overvåges nøje hele året. Gamle vinstokke bevares i stedet for at blive udskiftet. Udbyttet holdes lavt.

Man sørger for at forstyrre naturen mindst muligt. Og i kælderen bruger man nyeste teknik, hvis erfaringerne viser, at det er det bedste. Man har råd til at købe de nye fade som er nødvendige, og vinene får en passende flaskelagring i de air-conditionerede kældre.

Når vi altid søger til Union des Producteurs, er det også fordi, at vi ved, at der drønsikkert er “value for money”. Udvalget er stort og der er både store og små slotsvine og en række specialcuvéer at vælge imellem. Vi smager blindt. Gør vores notater, og fortæller, hvilke vine vi gerne vil høre lidt mere om. Den vi umiddelbar foretrak var denne La Fleur Anne fra superåret 2005. “Nåh…I går efter guldmedaljerne” sagde vores vært med et smil.

Vi blev bekymret med hensyn til prisen, men da det også er krisetider i Bordeaux, var prisen sat ualmindelig fornuftig. Vores blinde valg var en specialcuvée. Den havde fået en guldmedalje ved Concours des Grands Vins de France i 2008. Men det skulle de altså ikke have ekstra penge for. Druerne (81% merlot og 19% cabernet franc og cabernet sauvignon) er høstet på det højtliggende grussede plateau, hvor der er en flot udsigt ned over Dordogne-dalen. Gæring og lagring er foregået på tank, hvor der også har været tid til en naturlig bundfældning.

Vinen er flot, mørk ruby. Næsen domineres af frisk mørk frugt, moreller og fin integreret krydderi. Frugten går igen i den fyldige, tørre smag med moden garvesyre i en elegant balance af en moden garvesyre.

Tips til serving
Den skal serveres et par grader under stuens temperatur (det vil sige 19-20 grader) og er perfekt til fjerkræ, grillet kød o.l.