2007 Château de Ségure, appellation Fitou controlée

Fitou omtales ofte som den bedste appellation i Sydfrankrig. Måske fordi den i mange år var den eneste (aoc) i det store område. I dag er der mange at vælge imellem. Alligevel har vi ikke i sinde at gå uden om gode gamle Fitou, der stadig har nogle sande perler, der er værd at få i glasset. Fitou er en lille del af Corbieres. Markerne ligger omkring byen Tuchan.

Vi er i Katharlandet, historisk spændende og rasende smuk. Minderne fra storhedstiden ses som borgruiner på næsten alle klippetoppene. I gamle dage havde man for vane at lagre Fitou’en på store træfade i et år eller to. Det var ikke alle vinmagere, der kunne styre det, og vinene optrådte derfor ofte som lidt tunge og oxiderede. Nogle vinhandlere solgte dem som “fattigmands Châteauneuf-du-Pape”. Vi vil ikke sige, at man ikke stadig kan få denne type Fitou, men det er ikke den vi går efter. V

i vil finde en af de gode slotsaftapninger. Vi ved, at Château de Ségure er et sikkert sted. De er blandt de absolut ældste vingårde i distriktet. Cistercienser munkene fik allerede i 1100-tallet ros for deres vin fra skråningerne bag Tuchan. Château de Ségure er munkenes gamle kloster. Der er 50 hektar jord med vin til ejendommen. Vinstokkene står i mager skiffer jord, det giver trods den brændende sol, en velgørende kølighed til vinen. Druesorterne er de lokale helte Carignan, Grenache og Syrah.

I en skøn blanding. Håndhøstet og nænsom behandlet. Klase for klase. Kun det bedste går videre. Både Carignan og Syrah gæres i et helt lukket system, der sørger for at bevare druernes maksimale frugtaroma. Grenache gæres traditionelt og optræder derfor med moden frugt. Vinen lagrer et år på små nye egetræsfade. Det er den prisvindende vinmager Michel Marty der har det fulde ansvar. Indtil nu har han kun fået ros, og vi er sikre på, at der ikke bliver lavet om på det med denne årgang. 2007 som er drikkemoden nu.

Duften har en fin druesødme med milde krydderier. Lidt kaffe, chokolade og vanille fra fadlagringen dukker op og integrerer sig fin i den saftige smag. Robust og muskuløs, velbygget med blød garvesyre i god balance.

Tips til serving
Vi synes, at vinen skal serveres til en god steak, til andebryst eller noget andet, hvor kødsmagen skal løftes.