2006 Quinta dos Carvalhais, Duque de Viseu, Dão, Portugal

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapiba

Tidligere var det noget af en rejse, når man skulle besøge Dão, som er et af Portugals mest kendte vindistrikt. Det var en dagsrejse fra kysten ad små snoede hullede veje, gennem store skovdistrikter, gennem dale og over rå granit bjerge. Nu skærer Europavejen med et bredt bånd af asfalt sig gennem distriktet. Lidt af det barske og eventyrlige forsvinder. Den lettere adgang til kunderne har ikke betydet et større salg. Tværtimod.

I 1970’erne var danskerne Dão-distriktets største kunder. I dag synes de fleste helt at have glemt dette fornemme historiske vinnavn. Det vil vi gerne genopfriske. Dão udtales “dauen” nærmest som et jysk daw. Hovedbyen hedder Viseu, som tidligere var et magtfuld bispesæde.

Vinmarkerne dominerer ikke landskabet. De dukker op hist og pist i nærheden af landhusene. Indimellem er der kål og andre grøntsager, oliventræer og majs. Når vi ikke ser de store sammenhængende marker, er det fordi granitten gør det vanskeligt at sætte noget, der skal gro. Der skal bruges dynamit, hakker og masser af sved og tårer for at få lidt grobund. De fleste småbønder leverer deres druer til et cooperativ, eller til Sogrape, der er Portugals største vinhus, med vingårde i alle de bedste vinområder.

Det de har i Dão hedder Quinta dos Carvalhas. Med Sograpes viden, intentioner og store pengekasse har de fornyet stilen i Dão. I gamle dage var der tradition for at vinene var lidt rustikke med en tydelig rå syre. Det var noget man skulle vænne sig til. I dag er de bedste Dão-vine meget venligere med stadig med et godt bid. “En jernnæve i fløjlshandsker” er der nogen, der kaldet dem. Og det er sådan set meget rammende.

Druerne er de lokale Touriga-Nacional og Tinta Roriz, som er vigtige portvinsdruer. Dourodalen ligger bare en times kørsel nordpå fra Dão. Ad Europavejen naturligvis, der er ført videre gennem den smukkeste del af Portvinslandet. Til fornøjelse for bilturisterne, mens vinturisterne græmmer sig. Men nu skal vi til at hygge os med en god flaske Dão.

Portugiserne anbefaler, at den skal drikkes ved 14-16 grader. Det er for køligt for os, og vi tror også, for de fleste danskere. Vi anbefaler en serveringstemperatur på 18-19 grader, og som sædvanligt af store, rummelige glas. Sving vinen rundt. Snus! Man fornemmer pinje- og eukalyptusskovene, der omkranser vinmarkerne og i munden en sødmefuld saftig varm frugt, der bakkes op af en passende tørhed. Fløjlshandsken smager godt!

Tips til serving
Når man besøger Dão, vil man opdage, at det internationale køkken ikke har inspireret de lokale. Det er klipfisk, grillede grøntsager, gedekid og lam og så cremede fåreost fra bjergene. Rustikt tilberedt. Dão-vinen klarer det hele.

us leo.