2008 l’Ancien Comte Marselan, Vin de Pays de la Vallee du Paradis

De ved hvad de gør, de gode folk fra Mont Tauch.  Det er navnet på en sammenslutning af 250 vinbønder i Languedoc, og de står sammen i tykt og i tyndt. De har haft næsten 100 år til at øve sig i. De har for længst erkendt, at fremtiden ligger i kvalitet, og ikke i mængder.

Med stolthed kan de vise, at de har tilfredse kunder i hele verden. Fremtiden blev sikret for to årtier siden ved hjælp af 36 millioner euros til ny teknik, men måske nok så vigtigt, indførte man et særligt system til afregning af druer fra de 250 avlere.  De belønnes for at passe på naturen “Agriculture Raisonnée” og for kvaliteten af de druer der kommer ind.

De fleste vil nok sige “naturligvis”,  men for tyve år siden var det ganske usædvanligt. Den gang gik øvelsen ud på at få så meget i “gryden” som overhovedet muligt.

Ancien Comté er Mont Tauch’s bedste vinmarker i Paradisdalen. Vi er oppe 600 meter over havet, i et klippefyldt, smukt landskab. Vejret er altid godt. Det rene paradis.

Mount Tauch har ansat den prisvindende vinmager Michel Marty som ansvarlig for omdannelsen af druer til vin. Det man tidligere kaldte en vingård eller bare “kælderen” hedder nu “state of art vinification planr”. Det kan oversættes til noget i retning af her mangler ikke noget som helst. Vi gik en tur igennem herlighederne.  Det lignede det vi havde set mange steder i den nye vinverden, og som nu også dukkede op flere og flere steder i gamle Europa.

Vi talte om, at det ikke var så underligt, at vinene også mindede mere og mere om hinanden. Det hedder stadig et smagerum “tasting room”. Vi smagte en helt stribe. Vinene var vellavet og havde den typisk international stil, som vi lige havde talt om. Ikke at det gjorde noget. Tværtimod, for det er den stil de fleste søger

Marselan-druen er så ny, at ingen vinbøger har nået at beskrive den. Det er en krydsning mellem Cabernet Sauvignon og Grenache. Man ønskede at den skulle få Grenache’s dybe farve og varmetolerence og Cabernet’ens rygrad og finesse. De første vinstokke blev sat i 2002, men det  er først et par år siden,  at de franske myndigheder godkendte druen til eksport.

Der er derfor stor sandsynlighed for, at det er første gang du smager den. Selv om den optræder med 13½% alkohol, så er det ikke en tung vin. Lad os kalde det en mellemvægter. Dyb rød i glasset med bekendte noter i næsen; blomme, kirsebær og solbær. Frugten synes moden og dæmpet. Smagen er intens og passende tør, med kun en lille bid syre.

Tips til serving
Og hvad skal vi så nyde denne nye drue til? Svaret var: grillmad, middelhavskøkkenet og oste.