2006 Esteva, Casa Ferreirinha, Douro

Vi har fornøjelsen at præsentere en ad Portugals mest velsmagende røde vine. På etiketten præsenterer den sig ret beskedent,  men i glasset findes sandheden.  Ren vellyst. Imødekommende. Og lokkende.

Før vi lader os overvælde, så lad os lige få vinens historie på plads. Vi skal en tur til den smukke Dourodal.  Det er her den ædle portvin skabes. I flere hundrede år har man koncentreret sig om at forædle “den stærke vin” fra Douro. Sideløbende har man lavet lidt rødvin til eget brug.

Til det brugte nogle “overskudsvinen”, andre med lidt større kvalitetskrav vælger deres bedste portvinsdruer.  Og det vinhus der gør det allerbedst er Ferreira. De er verdenskendte for deres Barca Velha rødvin. Den laves ikke hvert år, og når det sker, kun i små portioner.

Efterspørgslen er til gengæld så stor,  at almindelige kunder i princippet ikke har en chance for at få fat i “Barca’en”. Den er forbeholdt statsoverhoveder, toppolitikere og få rige mennesker med forbindelserne i orden.  Selv om Barca Velha nu om dage tilbydes i lidt større partier og lidt oftere, så er det stadig en vin folk står i kø efter, og  prisen er pebret.

Ferreira har derfor kreeret et par røde vine, som almindelige mennesker kan komme i nærheden af.  Esteva er en af disse muligheder. Den er sat sammen af de bedste portvinsdruer Tinta Roriz, Touriga Franca og Tinta Barroca alle hentet fra “hjertet” af Pinhão-området i Dourodalen.  Vinifikationen er foretaget på Quinta do Seixo (kendt for sine fornemme vintage ports) og her har den unge vin også overvintret på store rustfri stålbeholdere.

Et smagehold udvælger den bedste halvdel af høsten, som sendes ud til lagring i Vila Nova de Gaia – Oportos tvillingeby, hvor også det meste portvin blandes og lagres. Efter et år smages der igen, og det der lever op til standarten, får lov at kalde sig Esteva. Og standarten er, at vinen skal kunne nydes ung men også,  at den skal have et lagrings potentiale på 3-5 år.
Vi synes at vinen er meget klar til at blive nydt nu.

I glasset lokker den med en flot brillant rubinrød farve. I næsen fornemmes moden frugt, korender og hindbær med florale undertoner. I smagen bidrager Tinta Barroca med en violagtig fylde, Touriga Franca giver en stilfuld krop og karakter, Tinta Roiz står for elegancen og de bløde tanniner.

Tips til serving
I Portugal har vi fået serveret Esteva til både fisk og alt slags kød. I Danmark vil man nok først og fremmest sætte den på bordet til svinekød eller til noget røget af en slags. Og så selvfølgelig til et godt stykke ost.