2007 Bracamonte, Tempranillo, Ribera del Duero

Bredderne på en strækning langs Duerofloden lige før den når den gamle kongeby Valladolid, er på kort tid blevet anerkendt som Spaniens fineste rødvinsdistrikt. For en generation siden var der ingen der talte om Ribera del Duero. Jo man kendte Vega Sicilia, en historisk vingård der blev nævnt  som Spaniens fineste. De havde i mere end 100 år vist, at der var mulighed for at lave fremragende vin på de kanter,  men det havde ikke inspireret naboerne eller andre til at forsøge det samme.

Denne situation er imidlertid ændret dramatisk gennem de to sidste årtier. Jordpriserne er steget astronomisk, alligevel er der ikke en bar plet tilbage. Pengestærke firmaer er kommet udefra med både kendskab og virkelyst. En af de mest kendte aktører i Ribera del Duero er danske Peter Sissek. Han er manden bag den berømte Pingus, som i dag omtales som Spaniens bedste og dyreste rødvin.

Ribera del Duero omtales som det spanske Medoc. Hverken druer eller klima er det samme som i det berømte Bordeauxdistrikt, men vinene har vist sig at have samme gode holdbarhed og lagringspotentiale som de bedste Médoc’er. Derfor sammenligningen. Vi vil dog tilføje at Ribera del Duerovinene på mange måder godt kan minde om en god Médoc.  De har samme ranke rygrad og rene vinøse stil som de franske.

Vi har handlet med Grupo Yllera i flere år. De er særlig stærke i regionen Castillo-Léon. Og de har vingårde alle de rigtige steder. Selvfølgelig også i Ribera del Duero. Deres store lokale engagement har givet dem adgang til vinmarker med gamle vinstokke. Udbyttet er ikke så stort, men kvaliteten er til gengæld så meget bedre.

Derfor er Grupo Yllera’s vine fra Ribera del Duero ofte blandt pris- og medaljemodtagere, når der afholdes tests verden over. Vi føler os helt trygge, når vi har en stribe af deres vine foran os.

Den vi har valgt at præsentere denne gang er en ung Ribera del Duero, som bare har et halvt års lagring på fad. Både fransk og amerikansk eg. Det er den franske stil der slår igennem. Enkel og elegant. Modne blommer, solbær lidt lakrids og en fin garvesyre der står på spring bag saft og frugt.

Velsmagende, vinøs og solid og meget venlig af en unge Ribera del Duero vin at være.

Tips til serving
Den er perfekt til et godt stykke kød, hvor kødsmagen skal løftes op i gastronomiske højder.