2007 Le Sette Mandate, Lazio IGT

Frigivet på grund af god opførelse

Vi er konstant ude i den store verden for at opdage, hvad der sker. På en indkøbstur for nylig i Italien blev vi præsenteret for en aldeles glimrende rødvin med det lidt mystiske navn “Le Sette Mandate”. Vi mødte manden, der har lavet vinen. Uddannet ønolog med en fængselsdom bag sig. Han fortalte, at “Le Sette Mandate” refererer til de syv gange nøglen bliver drejet rundt, når celledøren smækker i. En lyd man aldrig glemmer, når man har siddet inde i ti år. Bag murene laves også en  hvid vin – “Luce di Luna” – en henvisning til lyset af månen, der er fangernes eneste selskab i de lange nattetimer. Den vil vi præsentere for vores kunder, når det bliver lidt varmere i luften.

Der plejer at være tydelig skiltning, så man let finder frem til vingårdene. Her er der ingen henvisninger. Efter lidt roden rundt holder vi alligevel foran Casa Circondariale Nuovo Complesso Velletri. Et statsfængsel med republikkens officielle segl. Bag den første række gitterhegn kan man skimte nyplantede vinstokke. En halv hektar får vi at vide. Men hertil og ikke længere. “Og ingen fotos, tak!”

Bag den høje betonmur er der to hektar med vin. Det må være “helvedes forgård”, for lige bag den kommer endnu en mur og så selve fængslet.
Det startede i 1998 som et aktiveringsprojekt for fanger, der har udstået det meste af deres straf, og som nu langsomt skulle sluses ud i samfundet. Der blev dyrket grøntsager, frugt og oliven og lavet honning, marmelade og olivenolie.

En af fangerne var uddannet ønolog. Han foreslog at dyrke druer og at lave vin af det. Første årgang var 2003. Nu produceres 50.000 flasker. Ca. 20 af de 350 indsatte er beskæftiget i fængslets vinafdeling. Justitsministeriet har installeret et moderne vinifikationsudstyr med laboratorium og tappeanlæg. Der ligger nye fade i kælderen. Alle aktiviteterne er samlet i et kooperativ, og overskuddet fordeles til fangernes familier. Flere af de tidligere fanger arbejder nu professionelt i vinindustrien. Det gælder blandt andet ønologen. Selv om han er løsladt, passer han stadig sit arbejde og møder frivilligt op hver morgen for at gå i fængsel.

Vinene drikkes ikke i fængslet. Kooperativet har lavet aftale med et par vinkøbmænd og nogle af de lokale værtshuse. Men vi syntes både at historien er god, og at vinene bestemt også er det, så vi har sikret os et lille parti til vores kunder. Som de eneste italienske vine må de på etiketten bære republikkens officielle segl.

Le Sette Mandate er usædvanlig på mange måder, men vinmæssigt er den som en god klassisk mellemitaliensk vin. Lavet på hundrede procent Sangiovese og lagret passende tid på små fade. 14% alkohol i styrke og derfor blandt de “stærke fanger”. Vinen fornemmes solmoden, ren og vinøs og meget venlig, og er frigivet på grund af god opførsel.

Tips til serving:
Det er en vin, der passer fint til svinekød, pasta med kødsauce, gode krydrede retter i det hele taget.