2005 Babylon’s Peak 19Nineteen, Paardenberg,

Stephan Basson hedder den unge ejer af vingården Babylon’s Peak. Han er også vinmageren. Og fjerde generation af familien Basson, der har været i gang i Swartland siden 1919. For fem år siden hentede familien den unge Stephan hjem. Han havde været rundt i forskellige sydafrikanske vinhuse, og lært det der var nødvendigt for at være selvstændig. Man havde store planer.

Familien ville vise en hel verden, at det var muligt at producere topkvalitet i Swartland. Man udvalgte de jordlodder med de ældste og bedste vinstokke. Der blev etablerede et lille butiksvineri i nogle gamle bygninger, der blev nyrenoveret. En ny vingård i vingården var skabt. Unge Stephan kendte målet, og fik at vide at familien på alle måder ville hjælpe ham at nå det.

Hvorfor Babylon’s Peak? 
Der er en høj, slank klippe tæt ved vinmarkerne, som lokalt kaldes for Babylonstårnet. Så det var ret lige til. Han havde ikke noget bibelsk i tankerne, men han syntes selv det var et godt navn. “Hvad så med 19Nineteen, som er en del af vinens navn?” spurgte vi.

“Jamen det er jo det årstal, hvor min oldefar startede som vinbonde her. Har jeg ikke fortalt det?” Joh det havde han jo sådan set, men vi havde bare ikke kædet de to ting sammen. Måske var det varmen.
Vi gik inden for i det kølige smagelokale. Vinen blev hældt i glassene. En vidunderlig duft bredte sig. Det lugtede lidt af en stor Rhônevin. Og vinen smagte også sådan. Turde vi nu fortælle om vores indskydelse? Han havde vel ikke allerede fortalt det?

Vi gjorde det og han nikkede smilende. “I sagde en stor Rhônevin ikke?”

Han fortalte, at vinen indeholdt 60% Shiraz og 40% Carignan. Og så vidste han alt om jordbunden de stod i. Vi fik ikke noteret det. Vi husker, at Carignan-vinstokkene er mere end 25 år gamle og at Shiraz’en var sat i 1996. Og at udbyttet aldrig oversteg 5 tons per hektar. Men det vi særlig husker, er den behandling druerne og senere vinen får i kældrene. Prøv lige at se her: De håndhøstede klaser anbringes i et døgn i kølerum. Man vil ikke have at druerne sveder. Det kan give vinen et lidt branket præg.

Druerne afstilkes og kværnes og får lov at ligge køligt i 48 timer før gæringen sættes i gang. Det sker i åbne cuvee’er, hvor temperaturen hele tiden skal justeres for at få det bedste forløb. Det der kaldes den malolactiske gæring foregår på små nye franske og amerikanske egetræsfade. Vinen fadlagres i mindst et år. Det er fuldstændigt samme besværlige og møjsomme fremstillingsmetoden som normalt ellers kun anvendes til store Bourgogner og Rhônevine.

Man kan smage alle anstrengelserne. Mørk og kompleks. I næsen sorte kirsebær, tobak og lidt fremmedartede krydderier. Vinen fylder munden med blød, sødmefuld frugt, blommer og svesker, der understreges fint af modne tanniner. Et glas koncentreret solskin. Man kan formodentlig godt få lægen til at anvise et glas eller to i denne mørke og kolde tid.

Tips til serving
Vinen er som skabt til vinterens lidt tunge mad. Den spiller godt sammen med kalorier. Og skulle man få nogle flasker til overs til varmere tider, skal man lige vide, at vinen i Sydafrika er blevet udnævnt til “Mr. Grill”.