2003 Yllera Crianza, Castilla y León, Spanien

Selv om vi har været i branchen i mange år lader man sig hele tiden overraske. Som nu for eksempel på vores sidste tur til Spanien. På en vingård fik vi, som så ofte før at vide, at vinen var lagret på amerikansk og fransk eg. Vi så os rundt, og kunne kun se en slags fade (barriques 225 liter).  “Er det så fransk eller amerikansk eg, der ligger det?” spurgte vi. Svaret var, at det var begge dele. Stavene var amerikanske og de to endestykker var af fransk eg. Ja hvorfor ikke!

Den vin vi præsenterer her, melder sig netop med dette tema: Roble Francés Y Americano. Lad os derfor lige give det et par ord med på vejen. Generelt kan man sige, at fadlagring på eg fremskynder vinens modningsproces, og samtidig bidrager træet med smags- og aromastoffer samt garvesyre. Forskellige egetyper giver hver på deres måde vinen særpræg. Amerikansk eg er hvid eg fra Tennessee. Træet har meget store porer og giver vinen en tydelig duft og smag af vanille. Det er noget, der passer kraftige og alkoholrige vine godt. Fransk eg har mindre porer og kun lidt smag og bruges derfor til at understrege elegancen og finessen i vinen.

Begge egetyper “toastes”. Det vil sige brændes indvendigt. Det giver i større eller mindre grad vinen røgede undertoner med lidt kakao og cigarkassetræ.
Endnu engang er vi søgt over til det gamle Spanien omkring kongebyen Valladolid. Den selvstændige region hedder Castilla-Léon. Vinmæssigt er det vinene fra Ribera del Duero der er mest kendt. Dem kan alle finde. Det gør vi også engang imellem, men vi synes at det er sjovere at lede lidt ude i hjørnerne, hvor det internationale prisniveau endnu ikke har fundet vej.  Så må man finde sig i, at de heller ikke helt har lært at lave pæne og attraktive etiketter.

Yllera er en vin som vi vil ha’ den. 100% Tempranillo fra gamle vinstokke. Lagret på amerikansk eg og 20% af det på fransk eg – endda den kostbareste af dem alle, den fra “allier”. Høstudbyttet er lavt og sortering sker både ude på marken og i kælderen. Først 12 måneder på fad og så 12 måneder på flaske, før der kommer etiket på og vinen kommer i handlen.

Vinen er både markant og elegant. Meget imødekommende med ren frugt blandet med fine krydderier, kakao, kaffebønner og et frisk pift mynte. Tør og kødfuld i munden med en lang, lang eftersmag.

Tips til serving
Det er vinen til et godt stykke kød meget gerne af lam.