2007 Château de Platigny, Beaujolais Villages, Georges Duboeuf

Vinen er særligt udvalgt af den berømte Georges Duboeuf. Kongen af Beaujolais kaldes han. Med god grund. Han har ændret Beaujolais fra at være en simpel bondevin til at være en international modevin.

Château de Platigny er en familieejet vingård med en historie, der går helt tilbage til 1339. Siden 1574 er vingården gået i arv til efterkommere af General Cotton, som nævnes for en række meritter. Skiftende generationer af familien har haft travlt med alle mulige andre ting, og har derfor overladt plejen af vinmarkerne til naboen. Når druerne er høstet bringes de til kooperativet i Saint Julien.

Her har man specialiseret sig i at fremhæve Beaujolais’ delikate friske frugt aroma. Metoden hedder macération carbonique. Man kan leve et lykkeligt liv uden at vide, hvad det er for noget, men lad os lige kort fortælle om processen. Hele drueklaser fyldes på en ilttæt tank.

Uden ilt kan gæringen ikke komme i gang. I stedet starter nogle naturlige enzymer en proces, der indefra omdanner noget af druesukret til alkohol. Der udvikles varme, som stiger til vejrs. De øverste druer presser de nederste, og langsomt starter en naturlig gæring. Resultatet bliver en blød og rund vin med et lyst skær og en meget kraftig aroma domineret af frugtsyre og kun meget lidt garvesyre. Det går ud over holdbarheden, derfor skal Beaujolais nydes indenfor de første to, tre år efter høsten.

Château de Platigny ligger på god solid granit jord. Det er her, vi finder Beaujolais Villages vinene. De er mere intense og har større personlighed end de almindelige Beaujolais’er.  Georges Duboeuf tager hvert år på tur rundt i Villages-området, for at smage og udpege de unge vine, der til sidst får lov at bære “kongens” navn. Det er den største anerkendelse vinbønderne i Beaujolais kan opnå.

Her har han sat navn på en lækker og velsmagende vin. Masser af frisk frugt blandes med undertoner af kirsebær, pære og fersken. Meget delikat.

Tips til serving
Georges Duboeuf anbefaler at nyde vinen ved 14 grader. Det vil nok føles lidt for køligt for de fleste. Prøv i første omgang at sætte vinen i køleskabet i 20 minutter før serveringen. Friskheden klæder frugten. I store glas naturligvis til lyst kød, fjerkræ, lette grillretter og ikke for stærke oste.