2007 Taverna Merlot/Cabernet, Basilicata IGT

Sidst vi besøgte Domaine Taverna fik vi følgende salut under frokosten: “Tillykke! Det er en af disse sjældne øjeblikke, hvor meningen med livet står helt klart. Når harmonien i vores vine sammen med den lokale mad og landskabets uendelige skønhed vækker din sjæl og åbner alle sanser, mærker man,  at man er i gang med at gøre noget rigtigt.”

Vi var enige, selv om vi ikke evnede at udtrykke os lige så poetiske. Vores besøg denne gang var også hyggeligt, men det var uden poesi. Vores vært kunne godt huske, at vi ikke lod os overvælde af stemning og følelser, men bad om at få sendt prøverne hjem til Danmark, så vores bedømmelse ikke blev sløret af solskin og  overdreven velbehag. Der manglede nemlig ikke noget som helst på det bord vi sad ved. Og glassene blev fyldt op hele tiden. Luften var fyldt med dufte fra baglandet, der blandede sig med havets salte. Vores opgave var udelukkende at nyde øjeblikket.

Basilicata er regionen helt nede i det sydligste Italien. Ser man landet som en støvle, så er vi i svangen af hælen. Generelt betragtes regionen som et koldt og barsk område med golde bjerge så langt øjet rækker. Lidt af et udsted, som under fascismen blev brugt til at deportere anderledes tænkende til. Her blev de gemt af vejen i klippehulerne ved Matera. Tiderne har ændret sig, så hulerne nu er fashionabel adresser for det internationale jetset.

Basilicata er vinmæssigt blandt de mindste vinproducenter i Italien. De har kun en enkelt doc-vin. Det er den, der hedder Aglianico del Vulture. Den er lavet på den sent modne Aglianicodrue. Når og hvis kvalitet og pris bliver mere harmonisk, kan vi godt finde på at tage den hjem til vores kunder. Men så længe vi nede hos Taverna kan få super Merlot/Cabernet og Syrah til urimelige lave priser, vil vi koncentrere os om det.

I stedet for en hel masse ord, har man mest lyst til blot at sige “den smager sørme godt”! Det er en vin med en umiddelbar velsmag, som alle vil forstå at sætte pris på. Den hverken river eller bider på tungen. Den er livlig og elegant og fylder godt i munden med en vægtig, koncentreret saft og en let røget smag. Det hele i en fin harmoni. Det er en vin for både let øvede og meget erfarne vinnydere. En vin man vil blive komplimenteret for.

Tips til serving
Passer til det meste rødvinsmad. Perfekt til kalv og lam, hvor kødsmagen skal understreges.