2008 Pirineos “Mesache” Somontano

Somontano betyder ved foden af bjergene. Bjergene er Pyrenæerne, og vi er på sydsiden og i den spanske region, der hedder Aragonien. Omgivelserne er smukke. Små vandløb og en driftig flod, Vera, skærer ind i bjergene og skaber nogle dramatiske gorges med huler fra stenalderen. Gamle byer, nogle fra den mauriske periode og mange med middelalderpræg, ligger på stribe og indbyder til stop.

I slutningen af 1800-tallet var Somontano et kæmpestort vindistrikt, der var blevet etableret i en fart, fordi man havde fået en hasteordre fra Frankrig, hvor vinlusen havde ødelagt alt. Tyve år efter kunne franskmændene selv igen, og for øvrigt var vinlusen nu vandret over bjergene og ædt Somontano. Det er først i den sidste fjerdedel af 1900-tallet, at nogen havde mod til at gå i gang igen. En af de første var Pirineos, der etablerede sig i det gamle cooperativs bygninger i Barbastro. Det er for øvrigt i denne by, at det meget omtalte katolske broderskab Opus Dei opstod og hvor organisationen stadig har deres “hovedkontor”.

Pirineos står i dag som et moderne vineri, med en moderne indstilling til vinens verden. Bodegaen har både lokale og internationale druesorter. Og man er ikke bange for at blande dem. Som f.eks. i denne Pirineos Mesache der har en god portion Garnacha fra gamle vinstokke i et fint samspil med Syrah, den lokale Parraleta og den internationale Cabernet Sauvignon. De første druer blev høstet i begyndelsen af september.

De sidste kom i hus 6 uger efter. Vinifikationen (fra drue til vin) foregik separat for de fire druesorter, og hver tank blev bedømt inden den endelige blanding fandt sted. Til sidst seks måneders lagring på små, nye amerikanske egetræsfade.

Tips til serving
Garnacha og Parraleta’s friske frugt smelter fint sammen med Cabernet’s solbær og Syrah’ens fine undertoner af viol. Til sammen udgør de en elegant mellemvægter, der er let at sætte sammen med de fleste kødretter.
De lokale drikker den med fornøjelse til tapas. Det viser netop, at den kan bruges til alt.