2007 Pic Saint Loup Sélection, Coteaux du Languedoc

Danskerne har vraget Frankrig som største vinimportør. I stedet er Chile kommet ind på førstepladsen. Det måtte komme. Chilenerne går målrettet efter den smag vi ønsker og det vi vil betale for vinen. Franskmændende fralægger sig ansvaret, og henviser til, at det er vejret og jordbunden, der bestemmer hvordan deres vine blive. Og at denne pagt med de højere magter naturligvis må koste lidt ekstra.

Vinbønderne i det sydfranske har dog for længst indset, at de har en vis medindflydelse på resultatet. De laver den vin forbrugerne efterspørger og til priser der kan konkurrere med de oversøiske. Samtidig har de bedre klimatiske betingelser for vinavl end deres kollegaer i resten af Frankrig. Der er aldrig en rigtig dårlig årgang og druerne får altid sol nok.

Derfor betragter vi de to gamle provinser Languedoc og Roussillon som en ren Aladdinshule for vinkøbere. Vi er kommet dernede gennem de sidste 25 år, og har oplevet udviklingen på tætteste hold. Og har set og smagt, at alt kan lade sig gøre. Der laves stadigvæk for meget ligegyldig vin i det sydfranske og lad os bare indrømme, at meget af det lander også i Danmark. Det er det, der tilbydes tre, fire flasker for en “hund”. Så længe der er kunder til det, vil det blive lavet.

Vores kunder er heldigvis blevet forvænte. De forlanger ikke bare en god, men en ekstraordinær god vinoplevelse, når de sætter vin på bordet. Derfor er vi nødt til at finde og kende de bedste producenter. De som vil lidt mere end gennemsnittet. Som f.eks. nu sammenslutningen af vinproducenter i Les Coteaux du Pic. De ved, hvad vi leder efter.

De sætter kun de bedste vine frem i smagelokalet, når vi kommer på besøg. De vine vi vælger, tager vi med om aftenen på et af de små lokale spisehuse. Vi smager dem til mad og til den stemning, som vi forventer, at vores kunder er sat i, når de åbner vinen. Vinen kan ændre total udtryk sammen med mad, og denne praksis har skånet os for mange fejltagelser.

Den vin vi præsenterer denne gang, nød vi til den lokale sammenkogt ret cassoulet med hvide bønner, kød, pølse og and henkogt i eget fedt. Det klarede både vinen og vi fint.

Pic Saint Loup er en appellation controllé-vin fra Languedoc og helt nøjagtigt fra foden af det store bjerg, der hedder Pic Saint-Loup. Vinområdet betragtes som en af de bedste “cru’er” i den gamle provins.

Her tænker man både hurtigt og moderne. Man var de første til at “afskedige” arbejdsdruen carignan, der sjælden yder noget der rækker over det jævne. I denne “Sélection” er det en skøn blanding af syrah, grenache og cinsault. Druerne er fuldmodne, selekteret og lagret passende inden aftapningen.

Tips til serving
Skænk den i store glas. Nyd den mørke rubinrøde farve, og den imødekommende aroma. Lidt peber, lidt ristede nødder, sorte kirsebær og sødmefuld hindbær. Smagen har stor frugtighed og en smidig tekstur. Det er en vin, der ligger godt i munden, og som passer fint til Middelhavskøkkenet.