2007 Coelus, Tinto Rioja Joven

Man taler om at Riojavin har en særlig smag, der er let genkendelig. Lad os prøve at beskrive den: tør uden at være pivtør fordi både duft og smag fornemmes sødlig, lidt cremet med en god fylde og undertoner af vanilje, jordbær, peber og karamel. Denne specielle karakter stammer først og fremmest fra lang tids lagring på små amerikanske egetræsfade.

Det er drueblandingen og lagringsformen, der skaber Riojakarakteren. Vi finder de klassiske Rioja’er med betegnelser som Crianza, Reserva og Gran Reserva. De optræder alle med mere eller mindre sødlig, røget vaniljesmag og duft.  De smager “rigtigt”.

Når Riojavin ikke lagres på fad,  kaldes den “sin crianza”. Det er imidlertid et udtryk der forvirrer forbrugerne. Derfor vil man oftest se disse vine omtalt som Vino Joven.  Joven betyder ung  i den forstand, at den ikke er lagret. Det udtales med et hult H – hro’ven.  Det er frugt og saf,t der dominerer disse vine. De er lavet for at blive nydt unge og gerne serveret et par grader under stuens temperatur.

Vi er ret stolte over den “unge Rioja” vi kan tilbyde i denne måned. Det er ikke bare frugt og saft, man også karakter og elegant vinøsitet. Det er et tydeligt bevis på, at vinhuset tager opgaven lige så alvorlig som, når de laver de klassiske Rioja’er.

Det er 100% tempranillo. Druerne er hentet fra 25 år gamle vinstokke, er håndhøstet og sorteret to gange. Gæringen foretages på en særlig måde (carbonic maceration), der bevarer mostens frugt optimalt. Vinen ligger på tank et halvt år, hvor den bundfælder sig naturligt. Og aftappes så på flaske og er klar til at blive nydt.

Der er stadig et purpur skær i vinen. I næsen meget imødekommende. Sprød med pikante noter af moden blommer og solbær. Sving glasset en gang mere og så vil man også fornemme jordbær og hindbær pakket ind i en ramme af fed frugt. Ret kraftig i munden, tør, fyldig og rund og helt domineret af frisk frugt.

Tips til serving
Let afkølet er vinen perfekt til svinekød, til pastaretter, salater, charcuterie og friske oste.