2006 Campure Meridio, Castello Monaci, Salento

Der har altid været en kæmpe produktion af vin i Syditalien. Vi har bare ikke hørt så meget til det.  Det skyldes, at det meste af vinen er sendt med tankvogn nordpå for at indgå en lykkelig blanding med mere solfattige vine. De sidste ti år er der sket store ændringer.  Nu vil man selv i det syditalienske, og flere og flere har sagt farvel til tankvognene og storindustrien. De har udvalgt de bedste vinmarker og etableret små boutique vinerier, hvor alt foregår ved håndkraft og med stor kærlighed.

Castello Monaci er et mønstereksempel på denne udvikling. Vi skal ned til Salento-halvøen. Det er den italienske “hæl”. Her finder vi Castello Monaci.  Det er rigtige vinbønder, vi møder her. De taler meget om jordens sammensætning og hvor forskellig den er bare på deres marker. Den nordlige del kaldes “Metrano”. Her er jorden leret med turf og overfladen er fyldt med sten, der er med til at holde på fugtigheden.

Det er perfekt “underlag” for den lokale Negroamaro og den internationale Merlot. Vi smagte den. Super!, men vi syntes, at vinen fra den sydlige del var mere interessant.  Meridio hedder den. Navnet beskriver den tid på dagen, hvor solen står højst på himlen. Klippejorden sitre af varme og druerne fyldes med naturlig sukker.  Det er den ideelle grobund for den lokale Primitivo og den klassiske Cabernet Sauvignon.

Druerne selekteres omhyggeligt og gærer hver for sig. Først efter et par måneder når vinen har fået lov at slappe af, smager kældermesteren på hvert enkelt fad og bestemmer sig til den endelige blanding., som derefter får en passende lagring inden aftapningen.

Dyb rubyrød farve med et fint purpur skær. Intens frugtig næse med skovmarmelade, lidt krydderier og en flot frugtsødme. “Varm” og i fuldendt balance, tør fylde og milde tanniner. Og nyd en lang, lang og flot eftersmag.

Tips til serving
En vin der passer til de fleste kødretter. Klarer både surt og sødt.