2005 Clos La Chance, Crimsom Topaz Meritage

Undersøgelser har vist, at dyremotiver på vinetiketter sælger godt. Særligt i Amerika. Det har familien Murphy vidst i mange år. Allerede i 1992 introducerede de en speciel vinserie under navnet “Hummingbird” – kolibri.

Brenda Murphy fortæller, at det var for at hædre kolibrien, som hjælper til i vinmarken med at holde drueædende fugle væk. ” Vi kan tælle ikke mindre end 6 forskellige arter kolibrier i hele vores vinmark. Hver med deres særpræg og karakter. Ligesom de seks druevarianter vi har stående.

Derfor var det nærliggende at opkalde vore vine efter de forskellige kolibriarter. Det er noget, som amerikanerne kan li’. Det kan vi egentligt også. Og i særdeleshed kan vi li’ vinene og takket være den fornuftige kurs på dollars, også prisen.

Vi besøgte Clos La Chance, som selvfølgelig har adressen Hummingbird Lane 1 i San Martin, Californien. Vi smagte hele serien og faldt for denne specielle Crimsom Topaz. Undtagelsesvis opkaldt efter en kolibriart, der vist aldrig har besøgt Californien.

Den hører til i den brasilianske regnskov, er meget farverig og karakterfuld. Ligesom den Meritage fra Hummingbrid-serien, som vi præsenterer her. Den er ikke lavet på en enkelt drue, men på fem forskellige. Ligesom i Bordeaux. Men loven tillader det ikke at kalde det en “Bordeaux-blanding”, derfor har amerikanerne opfundet udtrykket “meritage”.

Det er sådan set et tomt ord, men det lyder fransk, og efterhånden ved forbrugernehvad udtrykket dækker. Naturligvis fik vi den nøjagtige sammensærtning. 63% merlot, 17% cabernet sauvignon, 11% cabernet franc, 6% malbec og 3% petit verdot. Druerne er selvfølgelig håndhøstet og lagret i 16 måneder, delvis på nye franske og amerikanske getræsfade. Derfor er det ikke mærkeligt, hvis man har en tydelig fornemmelse af Bordeauxvin, når næse og mund rammer vinen.

Vinmageren har haft Saint Emilion i tankerne. Næsen fyldes med blomme, kirsebær, tør tobak, ceder og røgvare. Munden registrerer saftig, tør frugt og lidt skovbund. Rustik og elegant samtidig.

Tips til serving
Brenda Murphy anbefaler at servere vinen til en New York Striploin krydret med cajun og grillet med løg og tomater. Eller bare til et stykke toast med gedeost.