2007 Sassaiolo, Rosso Piceno DOC, Monte Schiavo

Vi har fulgt vinudviklingen i Italien gennem flere årtier, og kan fastslå, at aldrig har vinene været bedre og udbuddet større end lige nu. Tidligere var det næsten udelukkende Piemonte, Veneto og Toscana, der blev skænket i de danske hjem, men nu kommer mængderne fra Sicilen, Apulien og Adriaterhavskysten.

Det er her vi får den bedste harmoni mellem pris og kvalitet. Man kan virkelig finde gode sager, der er som skabt til den danske gane. For bare en generation siden var Marcheborgerne nødt til at drikke deres vin selv. Eller sende den på tankvogn nordpå som blandingsvin. Ingen var interesseret i Marchevin.

På et par årtier er der sket en mindre revolution. Ligegyldighederne er forsvundet. Det er de store arealer med højt ydende vinstokke også. Det samme er de gamle vinmagere, som i store træk ikke anede, hvad de lavede. Og som også var ligeglade. Der er sket en markant og hurtig holdningsændring. Resultatet er forbløffende. De store vine har for første gang i historien virkelig den storhed, som de altid har hyldet, og i den billige ende har man sat helt nye og høje standarter for, hvad man vil være bekendt. Det er en udvikling alle kan glæde sig over.

Marche regionen ligger på højde med Toscana, og ud til Adriaterhavet. Ancona er hovedbyen. Indtil nyere tid var de ret anonyme. Produktionen var samlet i en række kooperationer. Men pludselig blev en bestemt Marchevin kendt udenfor grænserne. Det var den hvide Verdicchio, der blev aftappet på den specielle amforaflaskeform. Folk elskede den. Succesen gav både mod og penge til at forsøge sig med Marcherødvin. Nye og veluddannede vinmagere fik til opgave at skabe rødvin med international velsmag. Det lykkedes. De sidste ti år er det gået hurtigt.

Vi har fundet en af de nye aktører – Monte Schiavo kalder de sig. De er moderne indstillet og meget dynamiske. Som producenter er de højt certificeret. De kender til mulighederne i Marche. De er kun interesseret i de højeste standarter, og kan de ikke nås, vil de ikke have deres navn involveret.
Som indkøber er vi meget trygge ved dem. De anbefalede os at smage rødvin fra Rosso Piceno, som er en DOC i Marche.

En vin på halv Sangiovese og halv Montepulciano. Den er ikke lagret på træfad, men på tank for at bevare maksimal frugt. Den er dyb purpur i glasset. I næsen tydelig sorte kirsebær, blommer og læder. I smagen fornemmes en saftig og frisk frugt, lidt livgivende syre og en god fast eftersmag.

Tips til serving
Det er en vin, der har det fint med at blive serveret et par grader under stuens temperatur. Passer fin til lette kødretter og er nærmest perfekt til pasta.