2006 Altos del Cuadrado, Jumilla

Vi skal ind i Alicantes bagland, og lidt op i højderne. Vi kommer til en lille hyggelig by, der hedder Jumilla. Et torv, en kirke og et værtshus. Alt ser nydeligt ud. Man fornemmer en passende velstand. Byen har givet navn til området. Jorden er sandet og næsten rød. Vinstokkene står traditionelt som enkeltstående buske, men ind imellem ses også lange rækker af “hække”, som i Frankrig.

Langs vinmarkerne vokser oliven- og mandeltræer. Klimaet er mildt og venligt. Det er oplagt, at der skal laves vin her. Og det er der også blevet så lang tid, man husker tilbage. Men indtil for tyve år siden havde man kun mængder i tankerne. Man havde specialiseret sig i at lave stærk tankvin, der hurtigst muligt blev sendt til Valencia og blandet til ukendelighed. Det var en rimelig god forretning, som mange generationer havde nydt godt af. Ingen havde ambitioner om noget mere. Der skulle et uheld til at ændre denne indstilling.

Vinlusen, der i slutningen af 1800-tallet ødelagde næsten alle vinstokke på denne jord, overså dengang Jumilla. Man arbejdede derfor fortsat med de oprindelige upodede vinstokke. Det var noget man ikke gjorde sig så mange tanker om, men pludseligt og helt uventet slog vinlusen til i 1988. I løbet af et år var 80% af vinstokkene i Jumilla gået til. Genplantningen foregik med podede vinstokke, og kun de bedste kloner af Monastrell blev sat.

De lokale myndigheder gav tilladelse til også at sætte internationale druesorter som fx Cabernet Sauvignon og Petit Verdot . Fremsynede mennesker kunne se mulighederne. Penge og dygtige ønologer kom til Jumilla, og der bredte sig en entusiasme blandt vinbønderne. Nu skulle man til at konkurrere på kvalitet.
Vi har fulgt anstrengelserne meget tæt gennem de sidste par årtier. Anerkendelsen er kommet hurtigt. Jumilla betragtes i dag som en ø med kvalitetsvin midt i et hav med tankvin. Vi har fundet fine samarbejdspartnere. Altos del Cuadrado er det beskedne navn.

Druerne til denne vin er hentet fra “El Cuadrado”, der er husets højeste beliggende vinmark (800 m. over havet). Her ødelagde vinlusen kun en lille del, og det vil sige, at man stadig har Monastrell fra upodede vinstokke, og det udgør hovedparten af denne vin. Lidt Petit Verdot og Cabernet Sauvignon giver vinen ekstra rygrad. Det hele fadlagres på franske og amerikanske egetræsfade i ca. 4 måneder og vupti! – så står man med en moderne spansk vin i bedste internationale stil.

I glasset mørk kirsebærfarvet, i næsen en lækker nærmest sprød og pirrende frugt med både blommer og mineralske undertoner.

Tips til serving
Den fornemmes moden, fyldig og passende tør med en fin understøttende syre, der giver karakter og som gør den meget velegnet som madvin – til et godt stykke kød, gerne lettere krydret eller til pastaretter med kødsovs.