2005 Côtes d’Olt, Malbec, Cahors

Prins Henriks vin får skæld ud for, at den er lidt for voldsom og syrerig. Sådan skal en traditionel Cahorsvin være, og det er bare det prinsen holder fast i.

Malbec er hoveddruen i distriktet, og hvis den ikke får sol nok, vil den være ret hård og utilgængelig. Men når solen skinner tilstrækkelig, så udfolder druen sig på alle bedste måde og giver vin med en fantastisk duft og en fyldig tør smag, der opleves i flere lag. 2005 er den mest solrige årgang i nyere tid. Derfor tog vi en tur til Cahors for at smage os frem. Det er utroligt smukt dernede.

Vinmarkerne ligger på begge sider af Lotfloden, som snor sig gennem den rene idyl, og i begejstring over udsigten slår den næsten knuder på sig selv. Et sted kører man over floden to gange indenfor mindre end 50 meter. Flodbunden er sort, men vandet er rent, og man kan drikke af det. Små husmandssteder ligger spredt i den flade floddal. De har korn og majs på markerne, måske nogle frugttræer. Store brændestabler læner sig op ad stuehusene, og fjerkræ går frit omkring.

Et par grise til opfedning hører til alle steder. I de åbne lader kan man se tobaksblade hænge til tørre. Et par rækker vin har de også, eller de kender nogle, der har det. Cahorsbønderne har alt det, der gør livet værd at leve lige inden for rækkevidde. De behøver intet udefra. Vinlandskabet virker meget isoleret. Det skyldes de stejle grå klippeskrænter der lidt på afstand rammer distriktet ind.

I begyndelsen af 1900-tallet blev Cahors ramt så hårdt af vinlusens angreb, at man for en stund opgav at dyrke vin. Først i 1947 gik en lille gruppe af lokale landmænd sammen, for ved fælles hjælp at komme i gang igen med vinavlen. En af dem var Pris Henriks far. De etablerede cooperativet “Les Côtes d’Olt”, som har haft afgørende betydning for, at Cahors igen er kommet på vinkortet.

De fleste af distriktets vinbønder bringer stadig deres høst her til og overlader det videre forløb til Les Côtes d’Olt’s dygtige ønologer. Det var her, vi fandt den Cahors vi søgte. Rundt om på de private slotte, havde de sat prisen på 2005 årgangen voldsomt op, og da vi går efter pris og kvalitet var valget ret let.
Denne 2005 fra Côtes d’Olt er lavet på 100% Malbec. Og må vi tilføje – 100% solfyldte og modne druer.

Mørk i glasset. Nærmest sort. Næsen fyldes af solbær, blommer og violer. En frisk syre dukker op under den saftige frugt.

Tips til serving
Smagen er fyldig tør og vinen er meget madvenlig. Eller skulle vi hellere sige “kødvenlig”. Perfekt til de fleste krydrede sammenkogte retter, eller bare til et stykke velhængt kød.