Il Concerto, San Simone, Prosecco, Spumante Brut

Det er blevet en god tradition at server nogle små hapser og et godt glas vin, når Dronningen holder sin nytårstale. De fleste er med på, at det skal være mousserende vin. Tør og køligt serveret i høje slanke glas, så man kan nyde perlerne der haster mod toppen. Flasken må gerne blive båret frem i en køler med is og vand.

Bare lyden af den klirerne is, er med til at skabe gode forventninger. Og proppen, når den forlader flasken med et vellysten suk, er en festlig lyd på årets sidste dag. Proppen skal være “rigtig”. Det vil sige af kork og fastholdt med ståltråd. Som det er på den vin vi har fundet til lejligheden. Den er for øvrigt smuk i en meget elegant og eksklusiv flaske, som er klædt på til lejligheden.

Il Concerto kommer fra familiehuset San Simone. De har i flere generationer lavet vin i Friuli Grave, i den nordøstlige del af Italien. Og i sær har de lagt mange kræfter i at producere en god Prosecco. Det er sådan set navnet på den grønne drue der benyttes til grundvinen, men mere eller mindre er det blev synonym for italiensk mousserende vin.

Man forsøger at undgå betegnelsen “spumante” som måske ikke har verdens bedste ry, men forskellen er ikke til at få øje på. I starten var Prosecco syre-svag og måske endda lidt på den søde side. I dag har den styrke og tørhed som spumante. Derfor er San Simone-familien ikke bange for at bruge denne betegnelse på etiketten. Prosecco druen nyder den kølige luft fra bjergene og giver den sprøde, livlige friskhed som er så afgørende, for det endelige resultat.

De fleste har nok erfaring med tør mousserende vin inklusiv Champagne. Nogle af dem kan godt være lidt for tørre og skarpe. Il Concerto Brut er tør, men den hverken ridser eller kradser. Den er venlig blød og imødekommende. Den har en mild duft af blomster med lidt æbler og pære, lidt  bitter mandel blander sig i finalen. Smagen er fyldig og afrundet.

Tips til serving
Til små hapsere – klarer den både østers og fed laks og alt det ind imellem. Den kan også matche hele middagen, men den dur ikke til sød kransekage. Det er der ingen af de tørre mousserende vine der gør.