2009 Matina Malbec/Syrah, Argentina

Malbec-druen er mere eller mindre blevet et synonym for argentinsk vin. Den kom oprindelig fra Bordeaux, hvor den tidligere var en vigtige drue i blandingerne. Men generelt får Malbec for lidt sol i Bordeaux, og det giver en urteagtig grøn smag, som ikke er ønsket. Derfor forsvandt den langsomt fra distriktet. Cahors er det eneste franske distrikt der holder fast i Malbec, men på grund af det dårlige ry, kaldte de den Auxerrois eller Cot. Det har ændret sig nu, hvor Malbec har fået international berømmelse.

Lige efter anden verdenskrig var Argentina et af verdens rigeste lande, men for megen tango og for lidt arbejde kombineret med en gennemsyret korruption, har bragt landet på fallittens rand. Op gennem 70’erne og 80’erne hutlede man sig frem med en inflation på flere tusinde procent om året. Ingen havde råd til at lave noget der tog lidt tid. Derfor havde god vin havde svære tider.

I begyndelsen af 90’erne var der en præsident der fik den fine ide at sætte den argentinsk pesos lig med en US dollar. Der kom gang i investeringerne. Blandt andet i vinindustrien, som var håbløs bagefter. Der blev ryddet op i vinmarkerne og nyt udstyr og viden blev bragt til kældrene. På kort tid var man kommet på højde med, og måske endda lidt foran sine konkurrenter. Man nåede også at få international anerkendelse og Malbec-druen blev accepteret på højde med de bedste i verden inden ballonen sprang. Det var lige før høsten 2002.

Den korte tid med velstand var skabt på lånte US dollars, og gælden var på et splitsekund blevet 3-4 gange så stor. Den krise har man endnu ikke overvundet. Til gengæld er priserne faldet betydeligt, samtidig med at kvaliteterne hele tiden bliver bedre og bedre. Derfor har argentinsk vin succes på eksportmarkederne.  Vi er imponeret over, hvad man kan få for pengene, og vi ser en meget stor fremtid for argentinsk vin. Matina er navnet på en vinkøbmand med gode forbindelser. Vi har set vores snit til at få del i deres viden og erfaring.

Status er, at det er almindeligt anerkendt, at verdens bedste Malbec kommer fra Argentina. De bedste af dem er i superligaen. Men selv de lidt mere ydmyge Malbec’er er altid en fornøjelse.

Vores Malbec er ganske ung og er uden fadlagring. Den er blandet med lidt Syrah og det har gjort vinen ekstra potent.

Mørk og tæt i glasset. En duft af blommer og viol, en fed fyldig tør frugtsmag og en frisk, livlig, moden syre.

Tips til serving
En fremragende madvin. Til noget grillkød, svinekød og lam.