2007 Koyle Royal, Cabernet Sauvignon, Alto Colchagua, Chile

Man skal være både dygtig og heldig, hvis man skal finde en Bordeauxvin, som kvalitetsmæssigt når lige så højt som den Koyle Royal fra Chile, som vi præsenterer her. Selv om man står med en 500 lap i hånden, vil vi vove at påstå, at man ikke kan købe sig til samme oplevelse i Bordeaux. Og så er der den fordel, at man ikke skal vente 5-10 år på at vinen modnes. De bedste Chilevinen er på toppen fra starten.

Vi husker ikke at have smagt bedre vin fra Chile. Koyle er usædvanlig vellavet. Den kommer også fra en mand der har forstand på tingene. Alfonso Undurraga er sjette generation af et familiedynasti, der siden 1885 har været markedsledere i Chile. Alfonso brød i 2006 ud for at starte for sig selv. Det havde været planlagt i lang tid. Han havde udset sig den bedste jord i Los Lingues, i Alto Colchagua, syd for Santiago og for foden af Andes.

Da Alfonso første gang besøgte dette område var det på hesteryg. Der var ikke beplantet noget. Så langt øjede rakte kunne han kun se lav buskvækst og lidt egeskov. Og ind imellem en purpur blomst, der gav en meget velsmagende frugt. De lokale indianer kaldte den “Koyle”. Alfonso bestemte sig til, at det skulle være navnet på hans bedste vin. Og for at understrege, at det var noget særligt, ville han vedhæfte et “Royale” til navnet.

Det skulle være en vin der gjorde indtryk på alle. Både professionelle og amatører. På den måde satte han sig også selv under pres.

Heldigvis lykkedes det for Alfonso. Der var kun ros fra alle med fin omtale og høje ratinger. Cabernet Sauvignon’en kommer fra gamle vinstokke, fra en nabomark der er købt til. Inden for lovens rammer kommer der en lille smule Malbec i den endelige blanding. Det giver en frisk og silkeblød karakter. Og i 2007 blev der også brugt lidt Camenére for at give eftersmagen fylde og længde.

Vinen fortjener at blive serveret i et stor glas, så man kan nyde farven, og så man kan svinge vinen rundt uden der ryger noget over bord. Se hvordan der afsættes fine gardiner, der langsomt driver ned langs siden.. Lækker næse med lidt mynte og fine krydrede nuancer. Saftkoncentration, fyldig tør med en flot kombination af råkraft og ynde. Elegant velsmag.

Koylo Royal smager godt nu og vil holde sig på toppen de næste 2-3 år.

Tips til serving
Server den når der er en særlig anledning og noget godt kød på tallerkenen.