2007 Empreinte, Costières de Nimes

Når man oplever, hvor lidt der skal til for at ophidse folk, kan man godt forstå, at der er så megen ufred i verden. Tag nu fx Costières de Nimes. Det er et vinområde der ligger mellem Rhônedalen og Languedoc. Men hvor hører de rettelig til? Er det Rhône eller Languedoc?

Det har man i årevis diskuteret heftigt. Man har smidt modbydeligheder efter hinanden for at få ret. Vinbønderne er delt. Måske er der mere prestige ved Rhône? Måske kan man sælge vinene lidt dyrere? Andre mener at Rhône signalerer noget gammeldags, og at Languedoc står for Frankrigs vinfremtid.

Lidt tøvende placeres Costieres de Nimes nu officielt som en Côtes du Rhônevin. Indtil 1989 blev området kaldt Costières de Gard. Men navnet blev gennem 70’erne og 80’erne så groft misbrugt til at komme af med små, spinkle, spidse vine, at man ikke turde benytte det mere, da nye tider ville have bedre vin. Det var ikke noget problem at ændre produktionen.

Vinbønderne fik at vide, at de skulle reducere udbyttet væsentligt, og at de skulle bruge en større andel af de bedste druesorter i deres blanding. Og så skulle der ryddes op i kældrene. Beskidte fade skulle smides ud, og viden skulle tilføres. Det ændrede ikke bare Costieres de Gard til Nimes, men også kvaliteten fra ligegyldig til anstændig, og i de bedste tilfælde til fremragende.

Tips til serving
Læg mærke til mammutten på etiketten. Hos vinbønderne i Montfrin mellem vintankene står der et fire meter højt skelet af sådan en krabat. Det er en langhåret elefant som i prehistorisk tid levede på de kanter. Man har valgt at den skal være symbol for vinhuset. Hvad marketingafdelingen har tænkt sig er ikke helt sikkert. Det er måske noget med at dyppe snablen!.

Det har vi så gjort, og kan fortælle, at det er en vin med fine frugttoner, hindbær og solbær pakket ind i krydrede undertoner. Fyldig tør, spændstig med en god længde. Garvesyren er diskret. Den anbefales til koldt kød, fjerkræ, pastaretter og ost.