2008 Pic Saint Loup, Grand Rosé du Languedoc

Meget tyder på, at det i år bliver et “roséår”. Kloge hoveder lover en lang, varm sommer og det alene kalder på en friskende, kølig rosé i glasset. Men nok så vigtigt er det, at rosé er kommet på mode. Det er ikke mere kun noget vi nyder en varm sommerdag, men er nu blevet et godt alternativ hele året.

Det er en lykkelig udvikling, for det at drikke rosé er dejlig fri for, at man skal vide noget om noget som helst. Der skal bare skænkes op – kølig naturligvis – i et stort glas. Og så råhygges. På forunderlig vis ved ens familie, venner og bekendte godt, at det er sådan. Der er ingen, der spørger til jordbund, druesort og gæringstemperaturer. “Den smager dejligt!” eller “kan jeg få et glas mere!”. Længere når den faglige snak ikke. Det er bare en af de mange gode ting, der kan siges om rosé.

At det generelle kvalitetsniveau samtidig er hævet ganske betydeligt i de seneste to år tier, må heller ikke overses. I gamle dage var rosé ofte lidt af et “affaldsprodukt”, som aldrig opnåede kældermesterens kærlighed. Det var bare noget, der skulle overstås. Ofte gav man vinen et skud sødme for at skjule manglende kvaliteter. Derfor var rosé tit en lidt tam og marmeladeagtigt og noget man let kunne undvære.

I dag bliver der lagt lige så megen sjæl i at fremstille en god rosé, som en god rød og hvid. Vinnyderne er heldigvis blevet forvænt. De forlanger en god vinoplevelse, også når vinen er lyserød. Den skal være frisk, livlig, tør, vinøs og velsmagende. Og stadigvæk uden for megen snak.

Vi har fundet en moderne rose, som vil glæde og fornøje de fleste. Der er en grund til, at den hedder “Grand Rosé”. Det kan sagtens smages, men vi har også lyst til lige at give den lidt snak med på vejen. Det er en appellation controllé-vin, der kommer fra det sydfranske, fra Languedoc og helt nøjagtigt fra foden af det store bjerg der hedder Pic Saint-Loup.

Vinområdet betragtes som en af de bedste “cru’er” i den gamle provins. Man tænker både hurtigt og moderne. Man var de første til at “afskedige” arbejdsdruen carignan, der sjælden yder noget der rækker over det jævne, og i stedet kun gå efter det bedste. I denne “Grand Rosé” er det en skøn blanding af syrah, grenache og cinsault der koldgæres og tappes på flaske så hurtigt som muligt, for at bevare den friske frugt. Så nu er der noget at tale om alligevel.

Smuk som en rose. Floral og krydret aroma. Tør og saftig med en intens bærsmag. Lidt mineraler i baggrunden, harmonisk og velstruktureret.

Tips til serving
Pragtfuld som frokostvin til de fleste lette retter. Både varme og kolde.