2007 Taverna Syrah, Basilicata IGT

Sidst vi besøgte Domaine Taverna fik vi følgende salut under frokosten: “Tillykke! Det er en af disse sjældne øjeblikke, hvor meningen med livet står helt klart. Når harmonien i vores vine, sammen med den lokale mad og landskabets uendelige skønhed vækker din sjæl og åbner alle sanser, mærker man, at man er i gang med at gøre noget rigtigt.”

Vi var enige, selv om vi ikke evnede at udtrykke os lige så poetiske. Vores besøg denne gang var også hyggeligt, men det var uden poesi. Vores vært kunne godt huske, at vi ikke lod os overvælde af stemning og følelser, men bad om at få sendt prøverne hjem til Danmark, så vores bedømmelse ikke blev sløret af solskin og overdreven velbehag. Der manglede nemlig ikke noget som helst på det bord vi sad ved. Og glassene blev fyldt op hele tiden. Luften var fyldt med dufte fra baglandet, der blandede sig med havets salte. Vores opgave var udelukkende at nyde øjeblikket.

Basilicata er regionen helt nede i det sydligste Italien. Ser man landet som en støvle, så er vi i svangen af hælen. Generelt betragtes regionen som et koldt og barsk område med golde bjerge så langt øjet rækker. Lidt af et udsted, som under fascismen blev brugt til at deportere anderledes tænkende til. Her blev de gemt af vejen i klippehulerne ved Matera. Tiderne har ændret sig, så hulerne nu er  fashionabel adresser for det internationale jetset.

Basilicata er vinmæssigt blandt de mindste vinproducenter i Italien. De har kun en enkelt doc-vin. Det er den, der hedder Aglianico del Vulture. Den er lavet på den sent modne Aglianicodrue. Når og hvis kvalitet og pris bliver mere harmonisk, kan vi godt finde på at tage den hjem til vores kunder. Men så længe vi nede hos Taverna kan få super Merlot/Cabernet og Syrah til urimelige lave priser, vil vi koncentrere os om det Syrah vinder frem i hele verden.

Den gjorde sig først bemærket i Rhônedalen, hvor de i et par tusinde år, troede at de ville få lov at have den i fred. Men i sidste halvdel af forrige århundrede adopterede australierne Syrah’en. De kaldte den Shiraz og fik stor succes. Andre fik øjnene op for druens mange gode egenskaber, og nu ser vi hvordan den bredder sig ud, ikke blot i den nye vinverden, men også i den gamle.

Man vil f.eks. meget gerne have lov til at bruge druen i Bordeaux. I Italien finder vi en del Syrah i Mellemitalien og mere og mere i Syditalien, hvor den trives særdeles godt i det varme og solrige vejr. Taverna er meget glade for deres Syrah, som de har valgt at præsentere i en 100% udgave.

Druerne er håndplukket og bragt til vineriet i små kasser, så klaserne ikke beskadiger hinanden. Både gæring og lagring tager sigte på at bevare frugt og saft maksimalt. Resultatet er en vin med stor vinøsitet – stram og sikker – med fine mineraler i bærsmagen og både charme og personlighed kombineret med solmoden frugt. Passende tør og flot madvin.

Tips til serving
Perfekt til krydrede kødretter der serveres med magtfulde saucer.