2007 Chorum, Montecuccoi Sangiovese DOC

Toscana er kunstens og naturens vugge. Og et inspirende grosted for nogle af verdens mest spændende og velsmagende vine. Der er en forunderlig fredfyldt skønhed over landskabet. På en eller anden måde smitter det af på vinen.
Foråret kommer tidligt. Somrene er varme, og solen står på himlen fra morgen til aften. Efteråret er langt og mildt, vinteren kort og kold. De store bløde bakker er dækket af knudrede vinstokke, skyggefulde oliventræer og majestætiske cypresser.

Vi synes, at vi kender Toscana godt, og ved hvad der byder sig af muligheder. Alligevel bliver vi ofte overrasket over at møde vine, som vi aldrig tidligere har smagt eller bare hørt om. Som for eksempel Pieve Vecchia. Selv om navnet er “gammelt” og selv om vingården er bygget på ruinerne af et romersk hus fra 200 f.kr., så har man kun ti år på bagen som vinproducenter.

Vi er i den sydlige del af Toscana i Grosetta-området, der ligger syd for Siena mellem Brunello di Montalcino og havet. Der hører 50 hektar jord til ejendommen. De 29 er plantet med vin. Hovedsagelig Sangiovese (Brunello-klonen), men der er også blevet plads til ikke-italienske druer, syrah blandt andet. Den gør sig usædvanligt godt på de kanter. Vi skal for øvrigt også lige hilse og sige, at Pieve Vecchia laver en af republikkens bedste grappa’er, og en super olivenolie, som de selv er meget stolte af.

Der er brugt mange penge på at få vingården til at se ud som om den altid har ligget der. Elegance og overlegen stil er kodeordet. Inde bag murene finder vi et tip-top moderne vineri, der ikke synes at mangle noget. Rustfri stålfade til gæringen der kræver top-hygiejne, og snorelige rækker med nye små egetræsfade i den dybe lagringskælder. Og ikke uvæsentligt – et smukt smagelokale og en terrasse med en vidunderlig udsigt over det indbydende landskab.

Det er bestemt et sted, der er værd at besøge, når man er på de kanter.
Det er en klassisk toscaner sat sammen af håndplukkede og velsorterede Sangiovese-druer, der er hentet fra en sydvestvendt skråning i Montecucco, og bragt til kælderen inden for en time. Gæringen er foregået under fuld temperaturkontrol, så processen ikke løber løbsk. Dermed bevares frugtens friske aromaer. Lagringen foregår først på små barriques og til sidst på store slovenske træfade. Det afrunder vinen og tiden sørger for en naturlig bundfældning.

Og hvad kan vi så forvente at skænke i glasset?  Farven er mørk ruby med et fint purpur skær. Imødekommende i næsen. Først med et pift af modne mørke bær, og lidt bitre kirsebær og viol inden lidt underskov og våd muld dukker op. Fyldig tør med en passende syre der gør vinen meget madvenlig.

Tips til serving
Perfekt til roasted kød, i det hele taget fremragende sammen med kød krydret med friske urter og hvidløg.