2007 Stellenrust “simplicity” Stellenbosch

Det er utroligt, hvad man i dag får for pengene. Det var den første indskydelse vi fik, da vi smagte denne “Simplicity” fra Stellenrust. Vi har ellers vænnet os til, at de kan lave god vin i Sydafrika, men her var en sjælden elegance tilføjet frugten og alkoholen, så helhedsindtrykket kort og godt kan noteres som “en stor vin”.

Da boykotten af sydafrikanske varer blev hævet i begyndelsen af 1990’erne, stod de klar med vin, der passede vores gane og pengepung. Sydafrika kom hurtigt på vinkortet, og vi har gennem årene hentet meget god vin hjem til den danske forbruger. Vi håber, at det kan fortsætte. Desværre kan man let se en masse besværligheder i fremtidens Sydafrika. Noget man er bevidst om, i “vinlandet” der hovedsalig har sine rødder i Capeprovinsen.

Rammerne er de smukkeste i verden. Kølige sydvinde fra Ishavet dæmper den værste sommervarme. En halv times kørsel fra Cape Town ligger distriktets “hjerte”. Det er omkring den gamle universitetsby Stellenbosch, der har mange velbevaret huse, i det der kaldes “cape/deutch-stilen”. Det er hvidkalkede huse med stukgavle og sorte stråtag.

Nær byen ligger en række eksklusive vingårde, som alle burde have cru-classé-status. Blandt dem er Stellenrust. En af de største familieejede vingårde i Sydafrika. En familie med franske aner og en af de sikreste præmie-slugere, når der kaldes vin ind til bedømmelse. Familien har mere end et par hundrede til at arbejde for sig. De bor med deres familie i huse på ejendommen, hvor man også har børnehave og skole.

Den struktur er den almindelige i Sydafrika, men på Stellenrust er man gået et skridt videre. I 2005 overdrog man arbejderne 1/5 af jorden og gav dem fuld ret til udbyttet. Som en erkendelse af at de har været med til at skabe værdierne men vel også et træk, som kan være med til at mildne de spændinger, fremtiden vil byde på.

Vi tror på, at god vin kan løse mange problemer. Her er Stellenrust særdeles godt hjulpet. Simplicity er en blanding af Merlot, Shiraz og Cabernet Sauvignon, som har lagret på små egetræsfade i 12 måneder. Resultatet er en kraftfuld, saftig vin med lidt peber og mocca, chokoladefylde med let røgede og smøragtige undertoner. Trods den høje alkoholprocent virker vinen ikke tung og dvask, men livlig og elegant.

Tips til serving
Den skal serveres til kraftige og krydrede retter eller bare til et godt stykke ost.