2005 Vila Regia, Douro, Sogrape

Det er de finest portvinsdruer, der står bag denne delikate, tørre rødvin med navnet Vila Regia. Det er for øvrigt også et af de største og mest anerkendte portvinshuse, der har produceret vinen. Druerne er høstet på de stejle skråninger langs Dourofloden. Det er udelukkende en menneskebeslutning, om druerne skal ende som en fyldig, stærk port eller som en god tør rødvin. Starten er den samme.

Druerne kværnes til en “grød”, og gæringen går igang. Hvis producenten ønsker portvin, vil han efter nogle dage tilsætte stærk sprit i så store mængder, at gæringen stopper og efterlader et sødt produkt på omkring 20% i alkoholstyrke. På den måde skabes den unge port på nogle få dage. Den yderligere lagring bestemmer i sidste ende typen.

Når producenten ønsker at lave rødvin, lader han mosten gære helt ud, så al sødmen omdannes til alkohol. Det sker i løbet af tre, fire uger. Vinen omstikkes derefter til fade og får lov at ligge vinteren over, køligt og mørkt, i vinhusets kælder i dalen. Vinen bundfælder sig ved egen kraft. Den endelige modning og lagring foregår i Porto.

Smager vinen så som en ung port? Ja der er mindelser, når man snuser til vinen. Men en port er med sin høje alkohol og store druesødme meget forskellig fra det, vi oplever i en tør rødvin. Vinen er smuk intens højrød i glasset. Næsen fanger noget hindbær og jordbær, der hurtigt blander sig med noget krydret, lidt peber og kanel. Vinen opleves blød og venlig i munden. En mellemvægter.

En lille smule syre sætter en fin kant på smagsopfattelsen. Harmonisk på alle måder og absolut drikkeklar. Det er en vin der er lavet for at blive nydt, mens den har ungdommens friskhed, og den vinder ved at blive serveret et par grader under stuens temperatur. Det vil sige omkring 18 grader. Hvordan man får det? Lad vinen stå et kvarter i køleskabet, så er den sag klaret. Jamen kan vinen virkelig tåle det? Ja! Vin er ikke så sensibel, som nogen går rundt og fortæller.

Tips til serving
Vinen anbefales til fjerkræ, lyst kød, pastaretter, forskellige former for salat og lignende.