2004 Pirineos, Merlot/Cabernet, Crianza

 slutningen af 1800-tallet var Somontano et kæmpe vindistrikt, der var blevet etableret i al hast for at efterkomme franskmændenes tørst, der var truet af vinlusen. Det lille skadedyr havde ædt sig gennem alle landets vinmarker, og hurtigt var kældrene tomme. Desværre gik der ikke lang tid, før vinlusen også kom over bjergene til Somontano og ødelagde alt.

Der skulle gå næsten hundrede år, før man for alvor kom i gang igen. Men så er det også gået hurtigt, og allerede nu omtales distriktet, som et af dem man skal regne med i fremtiden.

Somontano betyder “ved foden af bjergene”. Bjergene er Pyrenæerne. Vi er i provinsen Aragonien. I et utroligt smukt område med små vandløb og en driftig flod, Vera, der skærer ind i bjergene og skaber nogle dramatiske “gorges” med huler fra stenalderen og flotte hulemalerier. Det er et frodigt landskab. Gamle byer – flere fra den mauriske tid og mange med middelalderpræg – ligger på stribe og indbyder til stop. Alene gastronomien er værd at rejse efter.

Bodega Pirineos er af ældre dato, men er først for alvor kommet med i den internationale kamp om kunderne fra år 2000. Der hører kun 45 hektar vin med til ejendommen, men med kontrakter har bodegaen rådighed over næsten 400 hektar. Der er både grønne og blå druer, lokale og internationale. Teknikken er den nyeste og intentionerne de bedste. Derfor føler vi os altid meget trygge, når vi handler med bodegaen. Tingene er i orden.

Denne årgang 2004 fra Pirineos domineres af Merlot plus en passende mængde Cabernet Sauvignon. Det er en international blanding, som man forsøger sig med i hele verden. Nogen steder med mere held end andre. De oversøiske kan godt blive lidt tunge og marmeladeagtige, men det er ikke tilfældet her, hvor det er lykkedes at forene kraft og saft med en elegant vinøsitet. Det er en vin, der giver appetit på et glas mere. Druerne/mosten/vinen har gæret og lagret på små nye amerikanske egetræsfade. Det fornemmes på de ristede undertoner, der ligger lige under den massive frugt.

Tips til serving
Vi fik serveret vinen til unglam og oplevede en fin sammensmeltning. Men  perfekt til kød i al almindelighed., hvor kødsmagen skal fremhæves. F.eks. entrecôte, andebryst o.l.