2007 Orphéa, Côtes du Ventoux, Vignobles de la Vallée du Rhone

Bjerget er let at spotte på lang afstand. Toppen er hvid og uden vegetation og rager med sine næsten 2000 meter godt op i landskabet. Det er Foralpernes højeste bjerg og kan ses fra hele den sydlige del af Rhônedalen. Ventoux er jævnlig med som en af Tour de France-løbets skrappe bjergetapper. Engang vi var i området, viste en af vinbønderne os et foto fra 30’erne, hvor der på et værtshus der lå lige ved opkørslen til bjerget, var fyldt op med cykelryttere der lystigt drak rødvin. Der skulle tankes op inden strabadserne på bjerget. Det var den tids form for doping.

Vinmarkerne ligger på bjergets sydvestlige side og ned i dalen. De højst beliggende områder synes at være de mest ideelle. Vi er 400 meter over havet. Druerne til denne vin er udelukkende Grenache Noir og Syrah. Vi spurgte manden bag “Orphéa”, hvorfor han understregede, at det var den røde “Grenache”, der blev brugt, for det var det vel altid? Så fik vi et langt foredrag om “Grenache Blanc”, som var en populær drue i Rhônedalen.

Først og fremmest til deres hvide vine naturligvis, men den blev også i stor udstrækning iblandet mange røde vine. Den giver vinen en behagelig blød smag, men den ilter desværre hurtig, og er derfor bedst til vine der drikkes på stedet. “Næh så er Grenache Noir helt anderledes i det lange løb”, sagde vinmageren og ledte lidt efter ordene, der skulle forklare, hvad han mente. Han fandt dem aldrig. I stedet skænkede han og sagde, at vi selv kunne smage.

Det gjorde vi med stor fornøjelse. Filosofien er, at vinen er lavet for at blive nydt, mens den er ung og frisk. Det kunne vi sagtens følge. Den var lækker, saftig med masser af frugt. Men hvad var det så, han mente med “det lange løb?”. Vi blev enige om, at det måtte være selve smagsforløbet. Det var en fornøjelse fra start til slut. Stor vinøsitet uden forstyrrende elementer. En god oplevelse.

I glasset brillant rubinrød og meget imødekommende. Sving vinen lidt rundt i glasset. Fornem frugtaromaerne. Solbær, kirsebær og sorte oliven der forener sig til velbehag, der synes at vare evigt.

Blød og rund i munden. Den fylder godt og smager godt. God fornøjelse.

Tips til serving
Skænk vinen i store glas, gerne et par grader under stuens temperatur, og nyd den til fjerkræ, lyst kød o.l.