2007 Koyle Cabernet Sauvignon, Chile

ExploreWines regnes blandt branchens opkomlinge. Og dog har vi mere end 25 års erfaring med køb af vin fra hele verden. Vi trækker naturligvis på gode venskaber skabt gennem de mange år. En af dem er Alfonso Undurraga, femte generation af familiedynastiet der siden 1885 har været dominerende i Chiles vinproduktion. For et par år siden, lod en del af familien sig friste af et særdeles godt købstilbud.

Alfonso stod pludselig med en stor pose penge og skulle starte forfra. Han kunne ikke forestille sig et liv uden vin. I den forbindelse talte vi sammen, og vi lovede at være hans første kunde. For at bekræfte det, har vi fået faktura nummer ét fra Alfonso’s nye vinfirma, der hedder Koyle. Det er navnet på et lille træ med smukke blomster og velsmagende frugter.

Alfonso Undurraga har købt 1100 hektar i Los Lingues i Alto Colchagua, der ligger små 200 kilometer syd for Santiago. Vi er for foden af Andesbjergene og ved indgangen til Colchaguadalen. Det er her tingene sker. Alle de store Chilevinhuse har lagt deres fremtidsafdeling her.

Det har en række internationale vinhuse også. Man prøver at overgå hinanden i at lave god vin, og bygge store flotte arkitekttegnede domiciler. Nu er Alfonso blevet en del af Colchagua fremtiden, og det vil vi naturligvis følge nøje. Han har plantet store arealer til med internationale druesorter, men han må vente et par år med at høste fra egen vinmark. Druerne til de første årgange af Koyle er derfor indkøbt, og der er kun købt det bedste fra de bedste steder. Alfonso ved, at en hel verden venter spændt på at bedømme hans vin. Vi ved, at han ikke behøver at bekymre sig.

Det er en Cabernet Sauvignon domineret vin. Det meste er hentet fra gamle vinstokke i Maipo, som mange stadig betragter som de mest klassiske og mest holdbare Chile vine. Resten er fra Colchagua, og druerne herfra bidrager med en fin saft og frugt. Kombinationen er oplagt og meget velsmagende. 60% af vinen har lagret på små nye franske egetræsfade. Hvorfor ikke det hele? Det er fordi Alfonso ikke vil have træet til at dominere.

Vinen skal smage af vin og ikke træ. “Hvad synes I?” spurgte han. Vi havde ikke talt priser endnu, og nøjedes derfor bare med at nikke og fordybe os i smagen.  Men vi skulle jo sige noget. “International, klassisk og umiskendelig Chile på samme tid”, fik vi sagt. “Nåh I kan smage, at jeg har blandet en lille smule Carmenere i!” Vi nikkede. Carmenere er den lille eksklusive hilsen fra Chile, som egentlig er ganske kærkommen.

Da vi havde forhandlet pris, kunne vi godt fortælle, hvor begejstret vi var. Mørk rubinrød, brillant i glasset, med saftige noter af solbær, tobak og kaffe med fine krydrede undertoner. Fyldig, silkeblød og meget harmonisk. En supervin som kan drikke nu og de næste fire, fem år. Alfonso anbefalede omhældning, hvis man bestemte sig til at nyde vinen indenfor det første år.

Tips til serving
En supervin som kan drikke nu og de næste fire, fem år. Alfonso anbefalede omhældning, hvis man bestemte sig til at nyde vinen indenfor det første år.