2007 Koyle Shiraz, Colghagua/Maipo

ExploreWines regnes blandt branchens unge løver. Og dog har vi mere end 25 års erfaring med køb af vin fra hele verden. Vi trækker naturligvis på gode venskaber skabt gennem de mange år. En af dem er Alfonso Undurraga, femte generation af familiedynastiet der siden 1885 har været dominerende i Chiles vinproduktion.

For et par år siden, lod en del af familien sig friste af et særdeles godt købstilbud. Alfonso stod pludselig med et stor pose penge, og skulle starte forfra. Han kunne ikke forestille sig et liv uden vin.  I den forbindelse talte vi sammen, og vi lovede at være hans første kunde. For at bekræfte det, har vi fået faktura nummer et fra Alfonso’s nye vinfirma, der hedder Koyle. Det er navnet på et lille træ med smukke blomster og velsmagende frugter.

Alfonso Undurraga har købt 1100 hektar i  Los Lingues i Alto Colchagua, der ligger små 200 kilometer syd for Santiago.  Vi er for foden af Andesbjergene og ved indgangen til Colchaguadalen. Det er her tingene sker. Alle de store Chilevinhuse har lagt deres fremtidsafdeling her.

Det har en række internationale vinhuse også. Man prøver at overgå hinanden i at lave god vin, og bygge store flotte arkitekttegnede domiciler. Nu er Alfonso blevet en del af Colchagua fremtiden, og det vil vi naturligvis følge nøje. Han har plantet store arealer til med internationale druesorter, men han må vente et par år med at høste fra egen vinmark. Druerne til de første årgange af Koyle er derfor indkøbt, og kun det bedste fra de bedste steder. Alfonso ved at en hel verden venter spændt på at bedømme hans vin. Vi ved, at han ikke behøver at bekymre sig.

Syrah er druen bag Rhônedalens store, røde vine. Når samme drue benyttes i de oversøiske vinlande, staves den ”Shiraz”. Her står du med en vin fra den anden side af verden, og bemærker at druen alligevel er stavet på ”fransk”. Det plejer at være en antydning af, at vinmageren har søgt den franske stil, der ikke er så korpulent som den oversøiske. Og ganske rigtigt, i vinen er der det ”europæiske” bid, som giver liv og karakter til saften og alkoholen. Og som gør den til en perfekt madvin.

Skænk vinen op i et stort glas. Den er næsten sort/violet med fede gardiner og en meget imødekommende duft. Solbær, blomme og blyant. Ja blyant. Lidt som en nyspidset blyant. I smagen er der chokolade og toast fra fadlagringen. Det er alt sammen velintegreret og resultatet er en stor og flot vinoplevelse.

Tips til serving
Det er vinen til kraftige og krydrede kødretter. Husk at der også skal vand på bordet.