2003 Museum Crianza, Cigales

Der går ikke nogen turistruter igennem Cigales. Vi er meget langt væk fra strandene. Vi er i Castilla-Léon, der også kaldes det egentlige Spanien. Det er den katolske kirkes højborg. Hovedbyen er den gamle kongeby Valladolid. Duerofloden løber igennem. Langs bredderne øst for byen ligger det berømte Ribera del Duero vindistrikt, hvor blandt andet Vega Sicilia og “danske” Pingus har sine rødder.

Lidt nord for Valladolid finder vi et beskedent lille distrikt, der kalder sig Cigales. Det er her, man henter områdets ja måske Spaniens bedste rosado. Den laves på den lokale drue, der kaldes Tinto del Pais. Nogle kalder den Tinto Fino. Den er identisk med Tempranillo, hvis nogen altså skulle være i tvivl.

Finca Museum er vingården i Cigales, der har bestemt sig til at vise hele verden, at der også kan laves fornemme og karakterfulde røde vine i den tørre, stenede jord under den brændende sol. De fleste vil forsværge, at der overhovedet kan gro noget, når man ser “skærverne” i det støvede landskab. Udbyttet er heller ikke ret stort. På det stykke med vinstokke der i gennemsnit er 80 år gamle, regner man ikke med mere end et par tusinde liter per hektar.

Til gengæld er det lækker, intens og koncentreret saft, der ligger inde bag de tykke skaller. Det er ren guf for vinmageren og i sidste ende for os, der skal nyde vinen.

Druerne håndhøstes og håndsorteres, så kun det bedste kommer med. En lang kold vinter giver vinstokkene en passende hvile. Sommeren byder på masser af solskin, men også kølige nætter. Vi er 800 meter over havet. Det giver druerne en perfekt sukker/syre balance, der i sidste ende giver vine med masser af karakter.

12 måneders fadlagring på både franske og amerikanske egetræsfade og en passende flaskelagring har modnet vinen, så den er meget drikkelig lige nu. Stadig med en kraftig frugtdominants, lidt blommer og en god saftig fylde, der arbejder godt sammen med mineralske og let krydrede undertoner.

Tips til serving
Man fornemmer en ideel madvin. Den skænkes i et stort glas. Den vil gøre sig godt til alt kød, men særlig godt til lam.