2006 Pic Saint Loup, Les Coteaux du Pic, Coteaux du Languedoc

De fleste er enige om, at Frankrigs vinfremtid ligger i det sydfranske, i det der engang var de to regioner Languedoc og Roussillon. Det er her, vi finder det bedste og mest sikre vinklima. Druerne modnes altid til det perfekte. Ofte diskuteres det hvor i Sydfrankrig, de bedste vine kommer fra. De fleste peger på Pic Saint Loup. Vi er enige.

Pic Saint Loup er i virkeligheden “bare” en underafdeling – en cru kalder franskmændene det – af den store Coteaux du Languedox-appellation. Men reelt er det her tingene sker, og det er her alle moderne og fremsynede vinmagere bruger deres tid. Man har vendt tyngende traditioner ryggen og laver vin til den moderne forbruger. Blandt andet har man mere eller mindre bandlyst Carignan-druen, der yder kvantitet frem for kvalitet. I det hele taget har man sat regler, der skal fremskynde kvaliteten.

Pic Saint Loup finder vi lige nord for den spændende gamle by Montpellier, hvor et stort hvidt kalkbjerg rejser sig i landskabet. Her er det lidt køligere end nede ved havet, det giver druerne en længere modningstid. Måske er det kalken, der gør underværker, eller den ekstra regn, der tiltrækkes af bjergene. Årsagerne kan være mange, men slutresultatet er, at man står med en bedre vin. Mere interessant, mere elegant og raffineret end det man ellers møder i det sydfranske.

I en tid hvor flere og flere søger væk fra de voldsomme 15%’s alkoholbamser, er der kommet ekstra fokus på Pic Saint Loup, der generelt ligger på gode velafbalancerede 12½%’s vine. Netop som denne velsmagende vin fra årgang 2006. Man har kun høstet 4000 liter per hektar. Det er 50% mindre, end det der høstes i Bordeaux.

Det giver intense og koncentreret druer. Der er brugt 60% Syrah og 40% Grenache, der er typisk for den blanding de ambitiøse vinmagere bruger, når de vil præsenterer sig ude i den store verden. Vinen er stadig dyb, mørk purpur. I næsen fornemmes vilde hindbær og kirsebær og baglandes krydderier. Smagen er venlig tør, blød og elegant. Man har lyst til hurtigt at forsøge sig igen.

Tips til serving:
Skænkes i glasset et par grader under stuens temperatur til grillet kød, af enhver slags eller bare når lejligheden byder sig.