2007 Château de Nastes, “Reserve du Château” Côtes du Rhône

Der er nogle samarbejdspartnere, man med det samme føler sig trygge ved. Francois Arnaud Dauvergne er sådan en type. Han har base i Rhônedalen og arbejder på en meget speciel måde, som flere og flere prøver at kopiere. Det er sådan set et enkelt og logisk koncept. Han kender dalen som sin egen bukselomme.

Han ved, hvor det er særligt godt at dyrke vin, og hvad der skal til for at få det maksimale ud af anstrengelserne. Når han har fundet en vinmark, der lever op til hans krav, sætter han sig sammen med ejeren for at finde ud af, om de kan arbejde sammen. Det kan de som regel, for Francois betaler bedre end det lokale kooperativ.

Vinbonden skal opfylde en række betingelser for at få en højere pris for druerne. Som regel er det noget med en “grønnere” behandling af marken, et lavere hektarudbytte, oprivning af sekundære druesorter og tilplantning af kvalitets druer. Høsten skal ind på det rigtige tidspunkt, der skal selekteres med hård hånd, og der skal være pinligt rent i kælderen. Noget af det har umiddelbar virkning, andet vil først vise sig efter nogle år. Når Francois er tilfreds, så bliver vinbonden det også. Det er det simple koncept.

I dette tilfælde hedder vinbonden Ludovic Armand, og vingården ligger i den smukkeste del af den solbeskinnede Rhônedal ikke langt fra Ardèche. Der er kun ti hektar med  Grenache og Syrah til rådighed. De passes med kærlighed hele året. Til den del af høsten, der lægges til side som “Reserve du Château,” bruges kun druer, der er høstet tidligt om morgenen, og som videreforarbejdes i kælderen senest tre kvarter efter håndplukningen. Det er for at bevare druens friske frugt optimalt. Af samme grund får skallerne også lov at være i kontakt med vinen i lang tid. Til gengæld får vinen kun kort tids fadlagring.

Anstrengelserne resulterer i en vin med stor elegance og en ren og livlig frugt, der blander sig med baglandets krydderier. Smagen er fyldig tør, syren er moden og venlig. Velsmagen bliver i munden i lang tid.

Tips til serving:
Vinen er perfekt til svinekød, krydret lam og lignende. Det er en vin, der godt kan tåle at ligge et par år eller tre, men den bliver ikke nævneværdig bedre af det. Så hvorfor…!