2005 Conti Cortesi, Rosso Conero, DOC Marche

Vi er i Marche, en af de tyve regioner Italien deles op i. Hovedbyen er Ancona, der ligger smukt ved kysten med udsigt ud over Adriaterhavet. Lige syd for byen og stadig ud til kysten ligger et lille vinområde, der kalder sig Rosso Conero. Det er almindeligt anerkendt, at regionens bedste røde vine kommer netop herfra. Man forventer sågar en snarlig oprykning til “superligaen”, det vil sige DOCG-klassen, hvor man kan føre sig frem med den lille prestigefyldte lyserøde DOCG-banderole.

Egentlig er Marche ikke særlig kendt for sine røde vine. Både jord og klima er ellers meget  velegnet, men  vinbønderne har haft travlt med at lave hvidvin. De har skabt en af Italiens største vinsucceser. Navnet er Verdicchio dei Castelli di Jesi. En tør, frisk sprød hvidvin, der tappes på en fancy og let genkendelig amforaformet flaske. Men alting har en tid, og noget tyder måske på, at tiden er kommet til lidt forandring. Fremtiden kalder på god rødvin, der er til at betale, og det kan man let klare i Marche.  Ligesom i nabokommunen Abruzzo, er det primært Montepulciano druen der benyttes.

Monte Schiavo startede for ca. 50 års siden som et kooperativ, men der var for mange der ville bestemme. Derfor blev det i 1995 solgt og er nu et familiefirma. De har tjent mange penge på Verdicchio og gør det stadig, men ser nu en idé i at bruge nogle af pengene til at gøre verden opmærksom på de gode røde vine fra regionen.

Conti Cortesi er en vin med hovedvægt på den bløde frugt og et frisk pift syre, der giver liv og karakter. Kirsebær dominerer i både næse og mund og fine mørke toner af peber og lakrids blander sig på bedste vis.

Tips til serving
Det er en passende tør vin, en mellemvægter og en fin madvin, der går fint til ikke for tunge og stærke retter. F.eks. pastaretter af alle slags, fjerkræ og lyst kød. Gerne serveret i store glas og helst et par grader under stuens temperatur.