2005 Château de Landure, cuvée de l’Abbé Frégouse

De vinbønder, der kun laver få tusinde flasker, får naturligvis aldrig besøg af supermarkedsindkøberne. For os andre åbner det noget, der godt kan ligne en “guldgrube” af spændende muligheder. Det er bare ud på landevejen, banke på døre og så snuse og smage. Nogle gange får man at vide, at der kun sælges til venner og naboer.

Det er ikke noget problem, for vi bliver hurtigt deres venner. Men man skal passe lidt på, for måske er vinen ikke behandlet, så den kan tåle transport over lange distancer. Det er der nogle, der har kedelige oplevelser med. Vi er mest trygge, når vi finder små partier hos producenter, der kan deres kram.

Som for eksempel denne cuvée de L’Abbé Frégouse fra Château Landure. Vinmarken ligger i den østlige del af Minervois for foden af bjergene. Jorden er kalkholdig og stenet og der kommer kølige briser ind fra havet. Vinstokkene er gamle og knortede, og man har kun fire hektar at gøre godt med til denne specielle vin. Der håndhøstes, og der bliver til ca. 15.000 flasker ialt.

Der står tre forskellige druesorter på marken, alle klassiske sydfranske: Grenache, Mourvedre og Syrah. Hver druesort behandles særskilt i kælderen. Fælles er lang tids macération for at trække så meget farve og smag ud af skallerne som muligt, og derefter et års lagring på små franske fade. Den endelige cuvée er opkaldt efter et gammelt kloster, der engang lå der, hvor vinmarker er nu.

Lidt specielt for området tappes vinen i den flasketype, der kaldes “Burgundy Grande Tradition”. Det er ikke fordi vinen på nogen måde smager som en traditionel Bourgogne. Den er moderne sydfransk i hele sin fremtoning. Det vil sige masser af saftig frugt, kirsebær og brombær med fine krydrede og røgede undertoner og en god portion alkohol til at holde sammen på de gode sager.

Tips til serving
Perfekt til grillen, til svinekød, krydrede pølser og lidt kraftig sommermad.