2007 Halla, Merlot, “No Mans Land”

Skænk vinen og smag! Hvor er vi henne i verden? Den fyldige bløde frugt og komplekse smag kunne bringe os rundt til rigtig mange steder. Mest sandsynligt et eller andet sted i den nye verden. Tag en mundfuld mere!  Lidt chokolade med røgede undertoner antyder lagring på små, nye franske egetræsfade. Men det bringer os ikke nærmere en løsning på vinens oprindelse, fordi alle verdens ambitiøse vinmagere bruger fransk eg til lagring.

Man plejer at kunne spille klog, hvis man lige skæver til etiketten. “Merlot” er fremhævet, og det kan man så sige med kendermine, mens man forsøger at indstille øjnene til myreguldskriften på etiketten, der fortæller resten af historien.

Vi får at vide, at vi er i “ingenmandsland”, et sted i grænselandet mellem Bulgarien og Grækenland. Under det kommunistiske styre var navnet på militærets hemmelige check point Halla, og det lå netop her, hvor vinmarkerne nu har taget over. Området er beriget med mere end 3000 solskinstimer om året. På kortet skal man lede efter Thraciandalen. Somrene er tørre med varme nætter, vintrene er milde, og foråret er uden frost.

Her blev Katarzyna Estate Vineyards anlagt i 2003. En international spirituskoncern står bag og har vist deres villighed til at ofre det, det måtte koste at lave topvin. Der er kun sat internationale druer. 600 hektar rundt om “slottet” er tilplantet. Helt i den franske stil. Kun det bedste udstyr er blevet tilladt i kælderen. Druerne høstes og sorteres i hånden. Udbyttet er lavt. De fleste vine får lagring på små nye franske egetræsfade.

Den Merlot, vi tilbyder her, har ligget 9 måneder på eg og har fået lang maceration sammen med skallerne. Den saftige, røgede fylde er opnået ved at gennemføre den malolactiske gæring på små nye fade. (Man kan leve et glimrende liv uden at vide, hvad malolactisk gæring er. Kort fortalt er det en omdannelse af den hårde æblesyre til den bløde mælkesyre, en proces der spontant følger efter den alkoholiske gæring).

Halla har en dyb, mørk ruby farve. I næsen fornemmes saftige, mørke skovbær blandet med fine krydderier og røgede toner fra fadet. Smagen er kompakt, nærmest overdådig, med lidt tobak, mørk chokolade og moden frugt. En smag der bliver lang tid i munden.

Den er drikkeklar nu, men er så potent at den nemt vil kunne modne yderligere på flaske i 4-5 år.

Tips til serving
Det er en vin, der skænkes til svinekød og fyldige, krydrede retter.