2007 “B” Berrocal, Vega Real, Ribera del Duero

Da vi smagte vinen første gang, var det en lun sommeraften nede i Andalusien. Man spiser sent på de kanter. Tapas’en blev sat på bordet halvanden time før midnat. Store slanke glas blev fyldt med kølig Manzanilla fra Barbadillo, som efter vores mening er den bedste producent.

Det siger vi ikke, bare fordi firmaet var værter ved den sene middag, vi var i gang med, men fordi det er lykkedes Barbadillo at fastholde den oprindelige og klassiske lidt tangagtige og salte smag, som gør Manzanilla til noget ganske særligt. Vi fortsatte med Manzanillaen til de grillede jomfruhummer.

Til svineskanken blev der sat store rødvins glas på bordet. Vintjeneren fyldte op med Berrocal. Vi fik lov at se etiketten. Det var en vin fra Ribera del Duero og fra et vinhus som for øvrigt ejes og styres af  Barbadillo. Vi kunne lide vinen og bad dem om at levere et parti til Danmark. Det er den, vi tilbyder nu.

Ribera del Duero kaldes for Spaniens “Medoc”. Det er der flere grunde til. Først og fremmest er det her, man finder Spaniens dyreste og mest fornemme vine. Vega Sicilia har siddet på tronen i mere end 100 år. I nyere tid blander danske Peter Sisseck sig helt i toppen med Pingus og Flor de Pingus. Priserne på disse vine er meget lig dem, der forlanges af Medoc’s første cru’er.

Derfor er sammenligningen på plads. Det er den også, når man sammenligner vinene smagsmæssigt. De har samme ranke rygrad bygget op af en god portion garvesyre, og en ren og markant smag. Både Medoc og Ribera del Duero vine er kendt for deres store lagringspontiale.

Det er Tempranillo-druen, der lægger krop til Ribera del Duero-vinene. Druen lever en barsk tilværelse i en stenet, fattig jord i højlandet langs flodens bredder. Vi er oppe i 700-800 meters højde, hvor modningsperioden byder på hede dage og kolde nætter. Druen beskytter sig ved at danne en ekstra tyk skal, og det er måske forklaringen på, at Ribera del Duero er noget særligt.

Berrocal 2006 er stadig lidt rå og kantet, men efter lidt ilt rundes vinen fint af, og masser af gode sager dukker op. Vinen har lagret 3 måneder på små fade. Derfor er der ingen forstyrrende træsmag men udelukkende ædel drue og livgivende syre. Det er en vin, der udvikler sig de næste par år.

Tips til serving
Perfekt til et godt stykke kød, hvor kødsmagen skal løftes op.