2006 Francois Arnaud, Costières de Nimes

Er man på jagt efter en god fransk vin, hvor der er et fornuftigt forhold mellem pris og kvalitet, er Rhônedalen det mest oplagte sted at søge.  Selv i den helt billige ende kan man finde særdeles gode tilbud. Vi går først og fremmest efter de vine, der smager af  hundrede kroner, men kun koster det halve. Det er vine, der er kælet lidt ekstra for, og vine som alle med det samme forstår at nyde.

På vores  nylige “jagttur” i Rhônedalen smagte vi Château Nastes på vingården før aftapningen, og bestilte straks et parti. At vinen så måneden efter opnåede en fin omtale i Le guide Hachette des Vins (den mest anerkendte franske vinguide), bekræfter kun vores gode fornemmelse af vores møde med den unge vin. Normalt er vores ven Francois Arnaud rundt i Rhônedalen, hvor han rådgiver adskillige vinbønder, og hvis de opnår et godt resultatet, køber Francois vinen. Men han kan også selv – helt på egen hånd. Det er denne vin et godt eksempel på.

Costières de Nimes blev hævet op som appellation controlée for godt og vel 20 år siden. Den gang var det kooperativernes legeplads, og ligegyldighederne dominerede udbuddet. Siden er det blevet stedet, hvor unge ambitiøse vinmagere prøver at blive stjerner.

Måske er det grunden, der har tiltrukket Francois? I Costières de Nimes er han sin egen vinbonde. Han har selv plantet den Syrah (60%) og Carignan (40%), som er brugt til denne vin. Han fortæller, at alle druerne er høstet om natten. “Svedige druer er en dårlig start” siger han.

Den saftige frugt, som både Francois og kunder synes om, opnås ved lang kontakt mellem skaller og vin.

Vinen er mørk ruby i glasset. Aromaen er meget imødekommende. Både kraftfuld og mild på engang. Der er masser af fed, saftig frugt, hindbær og kirsebær i både næse og mund. Fyldig tør, med et pift sødmefuld frugt og fine krydrede undertoner i finalen.

Tips til serving
Det er en potent vin, der vil klare sig godt sammen med kraftig og krydrede kødretter. en er meget drikkeklar nu, men vil også være en fornøjelse de næste to, tre år.