2006 Yalumba, Shiraz/Viognier “The Y series”, South Australia

2006 Yalumba, Shiraz/Viognier “The Y  series”,
South Australia

Yalumba blev grundlagt af en engelsk læge og brygger, Hill Smith, der havde bestemt sig for at starte en ny tilværelse i det sydaustralske. Den første måneklare nat begyndte han sammen med sin ældste søn at tilplante et lille stykke land, der ligger på grænsen mellem Barossa og Eden Valley, der hvor byen Angaston er i dag. Han kaldte marken for Yalumba, på aboriginal betyder det “landet rundt om”.

I dag møder man ingen aboriginals i dalen. Egentlig heller ikke mange med engelsk oprindelse. Barossa blev grundlagt af tyske udvandrere, der var blevet smidt ud af Slesien. De kan stadig huske deres rødder. Når der festes, er det i lederhosen, og der bliver sat kål på bordet. Sent på aftenen kan man høre “Walzing Mathilda” med tydelig tysk accent.

Klimaet i dalen er ideelt til kraftige og fyldige rødvin. Især Shiraz udfolder al sin magt og pragt på fineste måde. Nogen gange endda så meget at vinene ender som små bordbomber, og bliver alt for tunge. Det kan forhindres ved at iblande en vis mængde Viognier. De fleste vil vide, at det er en grøn drue, der står bag nogle af Frankrigs fineste og mest kostbare hvide vine. Et passende tilskud

Viognier giver vinen en velgørende elegance og fin frugt. Man kender kombinationen fra Rhônedalen, hvor der altid har været tradition for at blande Syrah (på fransk) med Viognier i f.eks. de store og fornemme Côtes Rotie vine. Yalumba var de første i Australien der plantede Viognier.

Yalumba har et særligt mål med deres Y-serie. Det skal være markante og kraftfulde vine, der skal bæres oppe af tydelig saftig frugt. Fadlagringen skal bare fornemmes som et ekstra krydderi og må ikke dominere. Resultatet er en utrolig velsmagende vin, som alle vil kunne forstå at nyde.

Shiraz’en dominerer med tydelig saft og kraft lidt sort peber og blomme, og Viognier’en lægger et vidunderligt skær af moskusagtige abrikosnuancer i oplevelsen.

Tips til serving:
Selv med 14% virker vinen ikke tung og mættende. Den løber ualmindeligt let og elegant hen over tungen og vil være en ren fryd for al kraftig vintermad.