2006 Montesinos, Jumilla

Mange omtaler Spanien som fremtidens vinland. Det er her, vi kan se den største forandring og fremgang indenfor de sidste tyve år. Godt hjulpet af EU har Spanien sluppet grebet om fortiden og meldt sig i kampen om at opnå forbrugernes gunst. Gammelt udstyr og fordomme er udskiftet med nyeste teknik og viden. Klimaet er perfekt, og man forstår at udnytte det. Der er tilstrækkelig med varme til, at druerne altid modnes perfekt. Derfor har sukker tilsætning aldrig været tilladt. Det har syretilsætning heller ikke, og det har man heller ikke brug for. Samtidig er jordpriserne billigere end  hos deres nærmeste konkurrenter. Og motivationen synes at være større.

Eksperter har fået øje på det, men de koncentrerer sig næsten udelukkende om de vinområder, der ligger nord for Madrid. Vi har fået øje på et lille område syd for hovedstaden. Jumilla hedder det, og var indtil for femten år siden mest kendt for at lave billige turistvine, der kunne nydes i den mørke nat nede ved solkysten. Når musikken spillede tilstrækkelig højt, lagde turisterne ikke mærke til de ofte ligegyldige vine.

Lykkeligvis, skulle det vise sig, kom vinlusen forbi Jumilla og åd alle vinstokkene op. Da man samtidig kunne notere sig en øget efterspørgsel på kvalitetsvin, blev vinbønderne enige om, at genplante med de bedste vinsorter. Man vidste at både Tempranillo og Monastrell fandt sig godt tilrette i den rødbrune, sandede jord i højlandet. Imens de voksede til investerede man i nyeste teknik.

Resultatet var overraskende godt, og meget hurtigt fik man international anerkendelse. Man glemte bare at sætte priserne op og alene af den grund, har vinene ikke eksperterne opmærksomhed. Ja, det mener vi faktisk. Prøv at lægge mærke til, at hver gang en vin fra Jumilla optræder i en test, vinder den og bliver fulgt af rosende ord om masser af kvalitet for pengene.

Nogle skuffes måske først over, at de nye vine fra Jumilla ikke smager “spansk”. De har ikke denne krydrede, vanilleagtige dufte og smag, som vi blandt andet kender fra Rioja. De er mere internationale. Det vil sige godt med alkohol (14%) og en god saftig, frisk frugt, lidt jordbæragtig med et pift brombær, blåbær båret oppe af en livlig syre. Det er en vin med masser af velsmag.

Tips til serving:
Serveres i store glas – gerne ca. 18 grader og passer til alt, hvor man har lyst til et godt glas rødvin.